2024. Június 16. vasárnap
Drámai mértékben emelkedett az iszákosság és a résztvevők akaratával ellenkező szexuális aktusok aránya az ausztrál középiskolásoknál, derítette ki egy egész Ausztráliára kiterjedő felmérés. A két jelenség összefügg.

A La Trobe Egyetem munkatársai által készített felmérés során a 12. osztályos lányok 60%-a, és a 10.-esek közel 1/3-a vallotta be, hogy az adatfelvételt megelőző két hétben legalább háromszor fogyasztott az iszákosság kritériumainak megfelelő mennyiségű alkoholt. A lerészegedések gyakorisága az idősebb lányok körében egy négy évvel korábbi vizsgálathoz képest megduplázódott.

szex, alkohol

A megkérdezett lányok közül a 12. osztályosok felének és a tizedikesek negyedének volt már szexuális kapcsolata, és összesen a lányok 38%-a vett már részt nem kívánt aktusban, aminek fő oka az aktuális partner nyomása és a részegség. A kutatók szerint az ilyen esetek száma ráadásul számottevően nő.

A szakemberek szerint az adatok aggasztóak. Az alkoholos befolyásoltság miatt a lányoknak saját bevallásuk szerint több szexuális partnerük is van, és nagy valószínűséggel a védekezéssel is kevésbé törődnek.

Cecelia Gore, felvilágosítással foglalkozó szakember szerint a felmérés rávilágít az iskolai szexuális felvilágosítás – főleg a fiatal fiúkat érintő – hiányosságaira, ai a fiatalok szerint túl későn történik, túl kevés és túlságosan a biológia szemszögéből megközelített ismereteket közöl. Az igazi gondot azonban Gore szerint az a kultúra jelenti, ami szerint a sebezhetőség kihasználható – a fiatal férfiak számára a biztonságos és tiszteleten alapuló kapcsolatok eszményét kellene közvetíteni. Szerinte a legjobb szexuális felvilágosítás az, amikor a valós életből vett példákról lehet beszélgetni, akár a hallgatók saját életéből származó esetekről is.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés