2024. Május 21. kedd
Kevesebb fiúgyermek született az Egyesült Államokban a 2001 szeptemberi terrortámadás után. A jelenséget amerikai tudósok a kollektív gyász hatásának tulajdonítják.

2001 szeptemberében 14 százalékkal több fiúmagzatot veszítettek el az anyák, mint 1996 januárja és 2002 decembere között bármikor máskor – derítették ki a Kalifornia Egyetem kutatói a magzati halálozásra vonatkozó, az említett periódusból származó országos adatok kiértékelése során.

A születési adatokban bekövetkezett változás a 2001 szeptemberi események hatására jelentkezett, a társadalom nagyobb részét érintő kollektív gyásznak is lehet tulajdonítható. Tim Bruckner, a tanulmány szerzője szerint számtalan jelentés szól arról, hogy a fiúk élve születésének esélyei csökkennek a lakosságot érő stressz miatt, de nagyon kevés az olyan munka, amely megpróbálná kibogozni, hogy ezért milyen mechanizmus a felelős. Emellett az sem pontosan tisztázott, hogy a fiúszületések számának csökkenése annak tulajdonítható-e, hogy kevesebb fiú fogan meg, vagy több fiúmagzat vetél el.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a fiúmagzatok erősebben reagálnak az anya szervezete által termelt stresszhormonokra, mint a lánymagzatok, ez az érzékenység pedig szerepet játszhat a természetes kiválasztódásban. A British Medical Council Public Health folyóiratban publikált eredmények szerzői azonban hangsúlyozzák, hogy elméletük korántsem bizonyított.


Forrás: MTI
2010. 05. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés