2024. Április 19. péntek
Egyes szakértők szerint, azok számára, akik fogyni szeretnének, illetve egészségesebbek is szeretnének lenni, többet használ, ha a szénhidrátbevitelt csökkentik, mintha az étkezési zsírból próbálnak kevesebbet fogyasztani.

Amint azt az Annals of Internal Medicine című lapban a kutatást vezető dr. Tian Hu, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa elmondta, azok az elhízott felnőttek, akik alacsony szénhidráttartalmú diétát követtek, átlagosan 3,6 kg-mal többet fogytak, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú étrenden éltek, és előbbieknek emellett a koleszterin- és a triglicerid-szintjük is javulást mutatott. Noha általában az alacsony szénhidráttartalmú étrendet az egészségre kockázatosnak tartják az orvosok, a kísérletben résztvevő alanyoknál javult az egészségi állapot, ami vagy a súlycsökkenésnek köszönhető, vagy annak, hogy ezek a személyek több szaturálatlan zsírt fogyasztottak.

Ennek ellenére más szakemberek szerint, jobb, ha arra figyelünk, hogy a finomított szénhidrát helyett inkább rostban gazdag ételeket együnk, a rostokra ugyanis szükségünk van, és aki minden szénhidrátot kihagy az étrendjéből, annak a táplálkozásából könnyen kimarad a rost is. Emellett, akinek a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, annak az izmai is elgyengülnek, pedig az egészséges életmódnak a megfelelő mennyiségű mozgás is része kell legyen. Összességében valamennyi szakember egyetértett abban, hogy nincs olyan diéta, amely minden ember számára ugyanolyan üdvös, ezért a legjobb, ha mindenki azt a fogyókúrás módszert választja, amelyet hosszú távon is képes betartani, ha ugyanis felhagyunk a diétával, a kilók hamar visszaszaladnak ránk.


Forrás: Medipress
2014. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés