2024. Április 13. szombat
A személyiség hatással van az életvitelre és ezáltal a testsúlyra is: egy amerikai kutatás szerint a neurotikus és kevésbé lelkiismeretes emberek hajlamosabbak a jojó-effektus csapdájába esni, azaz lefogyni és utána újra meghízni.

Az USA Nemzeti Öregedési Intézetének kutatói egy ötven évet felölelő, közel kétezer résztvevőt vizsgáló kutatás eredményeit vizsgálták, hogy megtudják, miként függnek össze a jellemvonások a testsúllyal és a testtömeg-indexszel.

testsúly, személyiség

Bár a testsúly általában növekszik az életkorral, a kutatók Angelina R. Sutin vezetésével felfedezték, hogy jobban híznak azok, akik lobbanékonyak, kockázatvállalók, és ellenségesek – különösen, akikre a cinikus, versengő és agresszív vonások jellemzők.

A túlsúlyosság rizikója leginkább a lobbanékonysággal függött össze: a legimpulzívabb emberek átlagosan 10 kilóval bizonyultak nehezebbnek, mint a legkevésbé lobbanékonyak. A jelenség magyarázata az lehet a kutatók szerint, hogy az ilyen jellemvonásokkal rendelkező egyének könnyebben elcsábulnak, és kevésbé képesek fegyelmezni magukat nehézségek vagy frusztráció esetén. „Az egészséges testsúly fenntartásához általában fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás, de mindkettőhöz önfegyelemre és elkötelezettségre van szükség. Ez pedig nehéz lehet a lobbanékony emberek számára” – írták a szakemberek.

Sutin szerint korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a lobbanékony emberek hajlamosabbak a túlevésre és a mértéktelen alkoholfogyasztásra. Ezek a viselkedésformák idővel elhízáshoz vezethetnek.

„A jellemvonásoktól a hízásig vezető út összetett, és talán pszichés mechanizmusok is szerepet játszanak benne a viselkedés mellett. Reméljük, hogy a személyiség és elhízás összefüggésének mélyebb megismerése egyénre szabott kezelési módokat eredményez majd. Például a csoportos életmód- és testedzés-programok hatásosabbak lehetnek az extrovertáltak számára, mint az introvertáltaknak” – olvasható az Amerikai Pszichológiai Társaság által publikált tanulmányban.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 07. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés