2024. Július 23. kedd
Állatkísérletek alapján kutatók megállapították, hogy hajlamosabbak az alkoholizmusra az impulzív személyiségű emberek, vagyis azok, akik mérlegelés nélkül, érzelmeik hatására és hirtelen reagálnak és döntenek egy-egy helyzetben.

Az Indianai Egyetem – Purdue Egyetem kutatói megállapították, hogy a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó egerek impulzívabbak a kevés, vagy semmi alkoholt fogyasztó társaiknál. Az impulzivitást egyszerű teszt segítségével vizsgálták: az állatoknak el kellett dönteniük, hogy az azonnali, ám kisebb jutalmat, vagy a nagyobb, ám késleltetett jutalmat választják. A sokat ivó egerek gyakrabban részesítették előnyben az azonnali kisebb jutalmat.

Jól ismert, hogy az alkoholproblémákkal küszködő embereknél gyakoribb az impulzivitás, mondta el Dr. Nicholas Grahame, az egyetem pszichológus docense. A kisebb, azonnali jutalom – mint például a gyors lerészegedés – választása a későbbi, nagyobb jutalommal szemben – mint például a munkába járás eredményeképpen kapott fizetés – jellemző az alkoholistákra.

Alkoholizmus impulzív

Az egerek segítségével sikerült kideríteni, hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. Az eredmények alapján az impulzív természet hajlamosít az ivásra, és nem pedig fordítva. Ennek következtében az olyan betegségek esetében, melyeknél szerepet játszik az impulzivitás – így például a figyelemhiányos viselkedészavar, illetve a mániás depresszió – számolni kell az alkoholproblémák veszélyével.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés