2024. Június 18. kedd
A hátfájás, a homályos látás és az egér okozta egészségkárosodások a hosszú távú számítógép-használat régóta ismert velejárói, de a komputerek okozta akut sérülések száma is egyre emelkedik.  

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint1994 és 2006 között több mint hétszeresére nőtt a számítógép-használatból fakadó sérülések száma. Ebben az időszakban az USA-ban 78 ezer esetben nyújtottak kórházi ellátást számítógépek okozta sérülések miatt. Miközben a sérülések gyakorisága 732%-kal, az otthoni számítógépek elterjedtsége csak 309%-kal nőtt.

számítógép, sérülések

A sérülések többségét a számítógép valamely részének történő nekiütődés, azok rácsapódása, vagy a bennük való megbotlás, átesés okozta. Az izmok, ízületek meghúzódása mellett az is gyakori volt, hogy a gép egyik része ráesett az „áldozatra”.

A legtöbb balesetet okozó alkatrésznek a monitor bizonyult. Az ilyen sérülések aránya 2003-ra elérte a 37,1%-ot, 2006-ra azonban 25,1%-ra csökkent, ami annak tulajdonítható, hogy a hagyományos katódsugárcsöves monitorokat egyre nagyobb számban váltják fel a könnyebb LCD-monitorok.

Az adatok szerint az ilyen sérülésekkel szemben az 5 év alatti gyermekek jelentik a legveszélyeztetettebb korcsoportot.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés