2024. Július 14. vasárnap
Az RFRP3 nevű hormon stressz hatására termelődik a szervezetben, és megakadályozza a teherbeesést. A Kaliforniai Egyetem munkatársai kimutatták, hogy nagyobb a vetélés kockázata, amikor ennek a hormonnak a szintje magasabb. Az RFRP3-at blokkoló gyógyszer ennek alapján elősegítheti a babavárást.

Régóta ismert a feltételezés, miszerint a stressz hátráltatja a megtermékenyülést. A tudósok azonban most találták meg ennek a közvetlen okát. Mivel manapság minden hatodik pár nehézségekkel küzd e téren, új megoldásokra van szükség a családalapítás elősegítésére, s az új hormonális készítmény hatékony eszköz lehet ebben. Az RFRP3 hormon minden emlős agyában megtalálható, s azért felelős, hogy a szaporító szervek ne lépjenek működésbe a pubertást megelőzően. Feltételezések szerint védi a testet a stressztől, ám ez azzal jár, hogy blokkolja a teherbeesés lehetőségét, ami családbővítés tervezésekor kifejezetten hátrányos.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai tesztelték először, hogy a hormon felnőttkorban is képes-e „kikapcsolni” a szaporítószerveket. Felnőtt nőstény patkányokat tettek ki pszichés stressznek napi néhány órán át három héten keresztül, aztán tenyészteni próbálták őket. A feszültséggel terhelt állatokat kevésbé érdekelte a párzás, és amikor mégis megtörtént a fogantatás, a szokásosnál nagyobb eséllyel végződött vetéléssel. Ennek eredményeként a szülés esélye az átlagos érték negyedére esett vissza. Ami még lényegesebb, hogy a stressz hatása még sokkal azután is mérhető maradt, hogy az állatok élete visszatért a normális kerékvágásba: négynapos regenerálódási idő után, ami emberi léptékben egy hónapnak felel meg, a szülési ráta ugyanolyan alacsony maradt.


Forrás: Medipress
2015. 01. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés