2024. Július 18. csütörtök
A londoni St. George’s Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a gyermekek sófogyasztásának mérséklése révén jelentősen csökkenthető nem csak a magas vérnyomás, hanem az elhízás kialakulásának esélye is.

Korábbi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a felnőttek fokozott sófogyasztása növeli a folyadékfogyasztást is. Dr. Feng J. He volt az első, aki munkatársaival ezt gyermekek esetében is vizsgálta.

sófogyasztás sóbevitel fogyás hízás

„A cukorral édesített üdítők fontos forrásai a gyermekek napi kalóriafogyasztásának. Korábbi vizsgálatok bizonyították már, hogy a cukrozott üdítők fokozott mértékű fogyasztása kapcsolatban áll a fiatalkori elhízással. Arra azonban még nem volt tudományos értékű bizonyíték, hogy a sófogyasztás mértéke kapcsolatban van-e az üdítőital-fogyasztás mértékével.” – magyarázta Dr. He.

A kutatók az angol Nemzeti Táplálkozási Felmérésben résztvevő több mint 2000, 4 és 18 év közötti gyermektől származó adatokat elemezték. A felmérés részeként több mint 1600-an még a napi só- és folyadékfogyasztásukat is rögzítették egy héten keresztül.

„Az adatok elemzése során megállapítottuk, hogy azok a gyermekek, akik kevesebb sót fogyasztottak, kevesebb folyadékot is ittak. Úgy számoltuk, hogy 1g csökkentés a sófogyasztásban naponta átlagosan 100 grammos csökkenést okozna a cukorral édesített üdítők fogyasztásában. Ha a gyermekek felére csökkentenék az elfogyasztott só mennyiségét (átlagosan 3g-os csökkenés), akkor hetente közel 250kalóriával kevesebb lenne a az energiabevitel. Ez pedig nem csupán a magas vérnyomás kialakulási esélyét csökkentené jelentős mértékben, hanem az elhízás kockázatát is.” – fejtette ki Dr. He.

A kutatók korábbi vizsgálataik során már bizonyították, hogy gyermekkorban a sófogyasztás közepes mértékű csökkentése mérsékli a vérnyomást is, és az alacsony sófogyasztás jelentősen csökkenti a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

„Mind a magas vérnyomás, mind pedig az elhízás nagymértékben növeli az esélyt a stroke (agyi infarktus), valamint a szívinfarktus kialakulására. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyermekek egészségesen, kevés sóval táplálkozzanak, mivel ezzel csökkenthetik mind a magas vérnyomás, mind pedig az elhízás esélyét. A sófogyasztás csökkentése azonban nem csupán gyermekkorban fontos, ezért minden orvosnak tudnia kell a helyes táplálkozással kapcsolatban megfelelő tanácsokkal ellátni betegeit.” – hangsúlyozta Dr. He.

Sajnos a fejlett országokban a napi bevitt só 80 százaléka már a gyárilag elkészített ételekben benne van, és a különböző vélemények ellenére a sótartalom csökkentése nem feltétlen jelentene változást az étel ízében. Addig azonban, amíg a megvásárolt készételek magas sótartalmúak, csak úgy tudjuk csökkenteni a sófogyasztást, ha saját magunk főzünk, vagy odafigyelünk arra, hogy a megvásárolt termékekben mennyi a só összesített mennyisége.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés