2024. Június 13. csütörtök
A magas vérnyomás kialakulásának az elhízás és a sok konyhasó fogyasztása egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mintha a kettő egyszerűen csak összeadódna – állapították meg japán kutatók.

Fudzsita Tosiro és munkacsoportja patkányokon kísérletezve vizsgálta a sok konyhasót tartalmazó táp hatását a vérnyomásra. Olyan állatokat sikerült kitenyészteni, melyeknek eleve magas volt a vérnyomása, de különböző mértékben voltak érzékenyek a sóbevitelre.

só, elhízás, magas vérnyomás

Amikor elhízott és sóra érzékeny patkányoknak sok sót tartalmazó tápot adtak, az állatok veséjének sejtjeiben lévő, sóra érzékeny receptort aktivált a Rac1 jelű fehérje. Normális körülmények között ezt a receptort csak az aldoszteron nevű hormon indítja el. Amikor a receptor bekapcsol, a só visszaszívására alkalmas ioncsatorna aktiválódik, és több folyadékot tart vissza a szervezetben. Ennek az a következménye, hogy a vérnyomás megemelkedik.

A Rac 1 fehérje egészséges körülmények között a sejtnövekedésben játszik szerepet, a kutatók pedig csak most igazolták, hogy az aldoszteron hormon hatását utánozza. A kuatók ezt akkor észlelték, amikor a kövér és magas vérnyomású patkányokat olyan gyógyszerrel kezelték, mely gátolta a Rac1 fehérjét. Amikor erre a készítményre a patkányok vérnyomása csökkent, megértették, hogy olyan kórfolyamatot fedeztek fel, mely a súlytöbblet és a fokozott sóbevitel összefüggése útján hatványozottan emeli a vérnyomást.

Az Amerikai Élettani Társaság konferenciáján elhangzott előadásában Fudzsita professzor kiemelte, hogy a Rac1 útján a sóérzékenységen keresztül fokozódik a vese károsodása. Ez azt jelenti, hogy a Rac1 fehérjét gátló készítmények a sóra érzékeny magas vérnyomás kezelésére különlegesen alkalmasak lehetnek.


Forrás: MTI
2011. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés