2024. Május 23. csütörtök
Kéket a fiúknak, rózsaszínt a lányoknak - a nyugati kultúrában nem kérdéses, milyen színű ruha vagy játék jár a kisgyerekeknek; és különben is, ki látott már olyat, hogy egy fiú szeresse a rózsaszínt. Angol kutatók arra keresték a választ, hogy mindez természettől fogva így van-e, vagy csak belénk nevelt szokás.

Korábbi kutatások szerint a kék szín nemtől függetlenül általánosan tetszik mindenkinek, de mit választanának a nők? Erre keresték a választ a Newcastle Egyetem kutatói. Vizsgálatukban több mint 200, húszas éveiben lévő nő vett részt, akik több felkínált szín közül sokkal inkább választották azokat a kékes árnyalatokat, melyekben több pirosas szín is volt, és legkevésbé a zöld és sárga színárnyalatokat preferálták. A nők tehát természettől fogva a pirosabb árnyalatokra szavaznak, ha választaniuk kell.

rózsaszín szín preferencia

A kutatókat az érdekelte, hogy a nyugati társadalmakban elterjedt "kéket a fiúknak, rózsaszínt a lányoknak" beidegződés vajon csak a modern kor terméke-e, ezért vizsgálataikban fehér brit és kínai önkéntesek vettek részt. Bár a kínai résztvevők nemtől függetlenül hajlamosak voltak inkább preferálni a pirosat - Kínában a piros a szerencse színe - a férfiak és nők közötti különbség náluk is megfigyelhető volt.

A kutatók szerint mindez azt az elképzelést támasztja alá, hogy ez a színválasztási preferencia sokkal inkább biológiai, semmint kulturális okoknak köszönhető, a kultúra csak rájátszik, kihasználja ezt a jelenséget, melynek jelentősége valaha az lehetett, hogy segítségével a nők érett gyümölcsöt gyűjthettek, és egészséges társat voltak képesek választani.

A kék szín általános preferenciájának okára nincs tiszta magyarázat, a kutatást vezető Dr. Anya Hurlbert szerint a tiszta kék a felhőtlen ég és a víz színe, mely jó időt, illetve iható vizet jeleznek. A vizsgálatokat a tervek szerint kisgyerekek körében is elvégzik majd.


Forrás: BBC
2007. 08. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés