2024. Március 03. vasárnap

A hónap témája: Demencia a családban

Biztonságos otthon

Mindenki számára fontos az otthona. A demens beteget az ismerős környezet kötheti múltjához és segítheti saját személyiségének megőrzésében. Ennek ellenére néhány gyakorlati szempontból fontos változásra szükség lehet.


BŐVEBBEN


Felejtek PR teaser

Akár házastársunkról, akár más szerettünkről gondoskodunk, a demencia előrehaladtával óhatatlanul változik a kapcsolatunk. Ne feledjük azonban, hogy az újfajta kacsolódások is lehetnek igen gazdagok és kielégítőek, ha megtanuljuk, hogyan is tudunk érzelmi meghittséget teremteni kettőnk közt.


BŐVEBBEN


Alzheimer érzelmi teaser

A gyász a demencia állandó útitársa (Kenneth J Dorka). A betegséggel járó változások miatt a gondviselők gyakran tapasztalják a veszteség és a gyász érzését. A beteg állapotának hanyatlása miatt gyászolunk, ami nem csak az ő számára, de a mi számunkra is veszteséget jelent.


BŐVEBBEN


Alzheimer ht teaser1

Az Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb formájának diagnózisa olyan hír, amely az érintettet és a környezetét egyaránt megrázhatja. A hozzátartozókat aggodalommal töltik el a várható változások, és szorongás alakulhat ki bennük a jövővel összefüggésben.


BŐVEBBEN


Felejtek2 teaser

Mindennapos tevékenységeinket, mint az öltözködés, tisztálkodás, fürdés, étkezés bizonyos sorrendiség alapján végezzük. Napirend segítségével a demens beteg élete is kiszámíthatóbb, továbbra is önálló maradhat, és ettől jobban érezheti magát. A nyári jó idő lehetővé teszi, hogy kiadósabb, „emlékeztető” sétákra is menjünk a beteggel. Legyen a séta is a napi rutin része!


BŐVEBBEN


Felejtek1teaser

Az Alzheimer-kór korai tünetei közé tartoznak a feledékenység, a viselkedés és a kommunikáció enyhe zavarai, a kedélyállapot hullámzása. Ekkor még a betegek csak minimális segítséget és támogatást igényelnek, és a legtöbbször maguk is tapasztalják képességeik fokozatos hanyatlását. Részt vehetnek ellátásuk és jövőjük tervezésében.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés