2024. Június 17. hétfő
Miként segítenek a gyümölcsök és zöldségek a bélrendszer egészségének fenntartásában és a daganatos betegségekre való hajlam csökkentésében?

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok az étkezési rostokkal közösen rendkívül fontos szerepet játszanak a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében - nyilatkozta Dr. Annaline Padayachee, a Queensland Egyetem munkatársa. A növényi eredetű táplálékban lévő antioxidánsok, a polifenolok rágás közben szabadulnak fel a növényi sejtekből.  Dr. Padayachee azonban rájött, hogy a legtöbb polifenol a tápcsatorna elején még a rostokhoz kapcsolódik és csak később, az emésztés legvégén, a bélrendszerben szívódik fel.

Egy, festékanyagban gazdag répafajtát vizsgáltak meg, amely telis-tele van polifenolokkal, amelyek hasonlóak a vörösbor és a fekete áfonya színét is adó hatóanyagokhoz. Dr. Padayachee rájött, hogy ezek a polifenolok a rágás után a rostokhoz csatlakozva jutnak be a gyomorba és a vékonybélbe. - A rostok nemcsak tisztítják a bélrendszert, de biztosítják, hogy a polifenolok biztonságban eljussanak a vastagbélbe, ahol kifejthetik egészségvédő hatásukat - magyarázta Dr. Padayachee. Az ürítés előtt a bélbaktériumok bontják le a rostokhoz csatlakozó polifenolokat. A megemésztett polifenolokból származó anyagok ezután segítenek megóvni a beleket a rákos elfajulástól. Hogy a polifenolok egészségvédő hatása érvényesüljön, az egész zöldséget és gyümölcsöt el kell fogyasztani, a rostos részekkel együtt. Így nem csak tiszta, de egészséges is lehet a bélrendszerünk a jótékony hatású polifenoloknak köszönhetően - vélekedett a kutató. A kutatás részletes leírása az egyetem honlapján olvasható.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés