2024. Július 14. vasárnap
A mióma leggyakrabban a termékeny korú nőket érinti -  Hogyan lehet diagnosztizálni a miómát? -  Gyógyszer vagy műtét?
A mióma a női nemiszervek leggyakoribb daganata, amely bár sokszor tünetmentes, akár súlyos tüneteket, problémákat is okozhat. Az egyik ilyen, szerencsére rendkívül ritka, következmény a rosszindulatúvá fajulás lehet, amikor is a mióma leiomyosarcoma nevű daganattá alakul. Többek közt ennek a folyamatnak a megelőzéséhez, valamint a tünetek csökkentéséhez és a termékenység visszaállításához is szükséges a nőgyógyászati vizsgálat, illetve kezelés, amelyről dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája beszélt.

A mióma leggyakrabban a termékeny korú nőket érinti

A méh izomszövetéből kiinduló, jóindulatú daganat, vagyis a mióma egy hormonfüggő daganattípus, mely nagymértékben reagál a szervezet ösztrogén szintjére, ugyanis megjelenéséhez és növekedéséhez ösztrogén-hatásra van szükség. Éppen ezért a fogamzókorú nők a leginkább veszélyeztetettek – főleg, ha ösztrogéndominanciával küzdenek-, klimax után és a pubertáskor előtt általában nem fedezhető fel mióma jelenléte.
- Azoknál is nőknél, akiknél jelen van a mióma sem feltétlenül a tünetek hívják fel erre a figyelmet, ugyanis 50-80%-ban tünetmentes jelenségről van szó – hangsúlyozza Hernádi doktor.
A mióma kezelése a panaszoktól és a tervezett terhességtől is függ.Ha mégis kialakulnak tünetek, azok jellege, erőssége a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, és másodlagos elváltozásaitól függ. Az alábbi panaszok vethetik fel a jóindulatú daganat meglétének gyanúját:

► fájdalom a szexuális együttlét alatt,
► vérzési rendellenességek,
► bő, tartós hüvelyi folyás,
► kismedencei fájdalom,
► gyakori húgyúti fertőzés, fájdalmas vizelés,
► meddőség, többszöri vetélés,
► vérszegénység.

Ritkább esetben, de az is előfordulhat, hogy a mióma egy vénát nyom, ami következményes trombózishoz is vezethet. Ugyancsak okozhat szülési akadályt a daganat, ugyanis a szülés alatt fekvési, beilleszkedési, tartási rendellenességeket, fájásgyengeséget is okozhat. További ritka, de súlyos szövődmény lehet, hogy a miómagöbök rosszindulatú daganattá, úgynevezett leiomyosarcomává alakulnak, ilyenkor az onkológiai protokoll szerint kell kezelni a betegséget.

Hogyan lehet diagnosztizálni a miómát?

A mióma diagnózisához hüvelyi vizsgálat és hüvelyi vagy hasi ultrahang vizsgálat szükséges, amelyek segítségével eldönthető, hogy egyszeres vagy többszörös daganatról van-e szó, illetve azt is, hogy a méh belső felületét bedomborító, a méh izomállományát kiszélesítő vagy a hasüreg felé növekedő formában helyezkednek-e el ezek a kemény, jól körül határolható, gömbszerű gócok. Bizonyos esetekben a pontos diagnózishoz fentieken kívül szükséges lehet még 3D ultrahang, MR vizsgálat és méhnyálkahártya mintavétel is.

Gyógyszer vagy műtét?

- A mióma kezelése mindig az adott eset, élethelyzet függvénye. Sok esetben nincs is szükség konkrét kezelésre, mindössze a rendszeres ellenőrzést kell komolyan venni, már csak az esetleges rosszindulatúvá fajulás megelőzése, korai felismerése miatt is – foglalja össze dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati műtétek specialistája. - Nagyobb méretű miómák jelenlétekor alapos kivizsgálás után a pácienssel közösen dönthetünk a kezelésről. Sok függ attól, hogy hol helyezkedik el a daganat, mekkora a mérete, milyen üzemben növekszik, milyen súlyos panaszokat okoz, szeretne-e gyermeket a páciens vagy éppen közelebb áll már a menopauzához. Ez utóbbi azért fontos, mert a miómák és a panaszok sokszor visszafejlődnek a klimax után. Ha mindezeket tekintetbe véve a sebészi megoldás a választás, azon belül is sok lehetőség van, hiszen lehetséges például, hogy csak a miómát kell eltávolítani, de az előfordulhat, hogy a méh eltávolítása a célravezető. Ennek megfelelően szóba jöhetnek kisebb, laparoszkópiás műtétek, de szükség esetén a hasi műtét az egyetlen választás. Megoldás lehet még a méhet vérrel ellátó artéria embolizációja vagy fókuszált rádiófrekvenciás kezelések is. A gyógyszeres kezelések célja a női hormonegyensúly visszaállítása, illetve az ösztrogén szintjének csökkentése, a hormonhatás blokkolása. Ez megoldható progeszteronpótlással, de akár mesterségesen előrehozott menopauzával is, amely azonban mellékhatásokkal is járhat. Az is előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés a mióma méretének csökkentésével a műtét megkönnyítését teszi lehetővé. Szerencsére már létezik olyan korszerű gyógyszeres terápia is, mely komolyabb mellékhatásoktól mentes, valamint jelentősen csökkenti mind a mióma méretét, mind az abból adódó vérzéses panaszokat.
Forrás: Nőgyógyászati Központ
2024. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés