2024. Június 22. szombat
Kellemetlen szájszagot és égő érzést is okozhat a reflux -  Kik a veszélyeztetettek a reflux szempontjából? -  Hogyan segíthet az orvos reflux esetén?
A reflux egy sokakat érintő betegség, amely nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de kezeletlenül növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is. Éppen ezért fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal is, amelyek közül számos életmódváltással kiküszöbölhető. Ezeket összegezte dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Kellemetlen szájszagot és égő érzést is okozhat a reflux

A reflux kezelésében gasztroenterológus tud segíteni. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. A betegséget a szakirodalom álarcos fojtogatónak is nevezi, ugyanis gyakran bújik más betegségek (például szívbetegségek) tünetei mögé.

Reflux1

A reflux leggyakoribb tünetei:

• Gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér.

• A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat.

• Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is.

• Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat.

Kik a veszélyeztetettek a reflux szempontjából?

Egy-egy refluxos epizód bárkivel előfordulhat, aki például túl sokat, túl fűszereset vagy túl gyorsan eszik. Ha azonban heti kettőnél többször jelentkeznek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, valóban reflux okozza-e azokat. Vannak bizonyos csoportok, akiknél nagyobb kockázata van a reflux kialakulásának. Ezek a következők:

• a túlsúllyal, elhízással élők,

• a várandós nők,

• akiknek valamilyen kötőszöveti rendellenességük van,

• akiknek rekeszsérvük van.

A fenti rizikócsoportokról azért érdemes tudni, mert tünetek esetén minél előbb orvosi segítséget lehet kérni, valamint túlsúly esetén életmódváltással csökkenteni is lehet a refluxos panaszokat, illetve akár meg is előzhető a betegség kialakulása. Ezeken kívül számos, életmóddal jó eséllyel befolyásolható kockázati tényező is ismert. Többek közt az alábbiak:

• dohányzás,

• nagy étkezések,

• lefekvés előtti étkezés,

• sült, zsíros ételek gyakori fogyasztása,

• kávé- és teafogyasztás,

•alkoholfogyasztás,

• bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata.

Refluxmegoldás2

Hogyan segíthet az orvos reflux esetén?

A reflux kezelésében a gyógyszerek és az életmód is fontos. A reflux kezelésének nem csak az a célja, hogy a páciens megszabaduljon a kellemetlen tünetektől, de az is, hogy megelőzhető legyen az állapotromlás, csökkenjen a nyelőcsőfekély és – daganat kockázata.

Az orvosi segítség mellett azonban az életmódváltás is fontos, erről minden esetben felvilágosítjuk a beteget, konkrét tanácsokkal szolgálva – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, hepatológus, gasztroenterológus.

Súlyosabb esetben elrendelhetünk gyógyszeres kezelést is, szóba jöhetnek például savlekötők, H2 receptor blokkolók, protonpumpa gátlók és prokinetikus gyógyszerek – szigorúan az orvos által rendelt szabályok szerint.

Németh doktornő arra is felhívja a figyelmet, hogy a vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg meg is szüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért, ha valaki tartósan szedi őket orvosi ellenőrzés nélkül, az késleltetheti a helyes diagnózis felállítását.


Forrás: Hepatológiai Központ
2023. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés