2024. Július 22. hétfő
Olyan diagnosztikus eljárás kifejlesztésén dolgoznak egy uniós konzorcium keretében magyar, francia, osztrák és észt kutatók, amely alkalmas lehet a mell- és vastagbélrákos pácienseknél arra, hogy vérvizsgálattal megjósolják a betegség kiújulásának valószínűségét – mondta el az MTI-nek Takács László immunbiológus, a Debreceni Egyetem professzora, a program koordinátora.

A COBRED elnevezésű projekt az Európai Unió 6. kutatási keretprogramjának része. Az első kétéves szakasz értékelését fejezték be a kutatók, akik ebből az alkalomból pénteken sajtótájékoztatót tartottak Budapesten.

rákteszt

A program keretében a franciaországi Curie Intézetben mellrákos betegektől, a Debreceni Egyetemen pedig vastagbélrákos páciensektől vett vérmintákban keresték azokat az anyagokat – közelebbről háromféle vegyületcsoport –, amelyek a daganat kiújulását jelezhetik.

„Célunk az volt, hogy a vérben megtaláljuk azokat a molekuláris változásokat, melyek a daganat műtéti eltávolítása után történnek” – összegezte Takács László, hozzátéve, hogy az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei kecsegtetőek.

A kutatók tervei szerint a későbbiekben a molekuláris profilt az eddigi három különböző készülék helyett egyetlen berendezésben vizsgálhatnák, ha megfelelő partnert találnak a méréstechnológia területén. Szintén a jövőbeli elképzelések között szerepel a bioinformatikusokkal való együttműködés, amely lehetővé tenné a molekuláris profil elemzése közben keletkező nagyszámú adat gyorsabb feldolgozását.


Forrás: MTI
2009. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés