2024. Június 18. kedd
Egy friss kutatás azt mutatja, hogy a szőlő héjában és a vörös borban fellelhető reszveratrol annak ellenére védelmet nyújthat a rákkal szemben, hogy a vörös borban lévő alkohol a fej-nyaki daganatok egyik kockázati tényezője.

A kutatók az alkohol és a rák összefüggéséra vonatkozó ismereteik nagy részét a Fanconi-anémia nevű betegségről készült kutatásából nyerték. Ez a betegség 350 ezer csecsemőből egy esetében fordul elő, és olyan génhibák jellemzik, amelyek a DNS-javításban fontos szerepet játszó fehérjéket érintik. A javítás hiánya a DNS felhalmozódását eredményezi, ami a leukémia és a fej-nyaki daganatok magasabb kockázatának teszi ki a betegeket. Az alkohol által kiváltott rák és a Fanconi-anémia esetében a rák genetikai felgyorsítójának hátterében ugyanaz a mechanizmus áll: a részlegesen metabolizált alkohol.

Az alkohol emésztésének kezdeti szakaszaiban a szervezet az alkoholt acetaldehiddé, majd aldehid-dehidrogenáz (ALDH) segítségével etánsavvá alakítja át. Az acetaldehid azonban rákkeltő, és DNS kereszthivatkozásokat eredményez, ami a Fanconi-anémiás betegekben a rák megnövekedett kockázatához vezet, mert szervezetük képtelen kijavítani az acetaldehid által okozott DNS károsodást. Ha a beteg ALDH hiányban is szenved, még magasabb esetében a daganatok kialakulásának kockázata.

Robert Sclafani, a Colorado Egyetem az Advances in Experimental Medicine and Biology szaklapban publikált tanulmányának szerzője azonban hozzátette, hogy a fej-nyaki daganatok epidemiológiai kutatásainak elemzésekor az tűnik fel, hogy az alkohol ugyan kockázati tényező, de ha az alkohol forrását is figyelembe vesszük, a rák előfordulása azok esetében a legmagasabb, akik vörös bort fogyasztanak. Van tehát valami a vörös borban, ami ellensúlyozza az alkohol rákkeltő hatását. Sclafani elmagyarázta, hogy minél több alkoholt iszik valaki, annál több DNS károsodás halmozódik fel a szervezetében, ami fokozza a rák rá leselkedő kockázatát. A vörös szőlő héjában lévő reszveratrol azonban elpusztítja a legtöbb DNS károsodással rendelkező sejteket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel rákosodnának el.A szakértő azonban hangsúlyozta, a reszveratrol nem csodaszer, amely semmissé tenné az alkohol által kiváltott fokozott rákkockázatot.


2014. 12. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés