2024. Július 22. hétfő
Az Európai Bizottság szerint még mindig túl kevés ember vesz részt rákszűrésen. Úgy vélik, a rák korai felismerésének érdekében még mindig van mit tenni az EU-nak, noha az utóbbi négy évben nagy előrehaladás tapasztalható. A jelentés szerint a szív- és keringési betegségek után a rák a második leggyakoribb halálok az EU-ban.

Az éves megelőző vizsgálatok száma jelenleg csak fele annak, amit az EU egészségügyi miniszterei 2003-ban javasoltak (évi 125 millió a minimális mennyiség) – áll az EU legfrissebb jelentésében, amelyet Androulla Vassiliou EU egészségügyi biztos asszony januárban akar bemutatni Brüsszelben.

rák, szűrővizsgálat

A jelenleg végzett szűrővizsgálatoknak csak 14 százaléka érinti átfogóan az egész népességet. Mellrákra például csak 22 tagállam nyújt az egész népességet átfogó korai megelőzési programokat. A méhnyakrákra csak 15 országban vannak, bélrákra csak 12 államban vannak ilyen intézkedések – derül ki az EU 27 tagállamában végzett kutatásokból, más EU projektekhez kapcsolódó információkból.

A jelentés szerint a szív- és keringési betegségek után a rák a második leggyakoribb halálok az EU-ban. 2006-ban több mint 1,2 millió európai halt meg rákban. Évente 3,2 millió új rákesetet diagnosztizálnak, közli az Európai Bizottság. A legtöbb esetben mellrákról, bélrákról vagy tüdőrákról van szó.

„Az öregedő népesség miatt ez az arány előreláthatólag minden évben tovább fog emelkedni, ha az EU vagy a tagállamok nem tesznek ellenintézkedéseket” – áll a jelentésben.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés