2023. December 02. szombat
Kegyetlen viszketést okoznak -  Világszerte terjednek -  Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?
Viszketés, allergiás bőrreakciók, ebből következő alvászavarok: mindez arra utalhat, hogy hívatlan vendégekkel osztjuk meg otthonunkat – a házi poloskákkal, amelyek világszerte egyre terjednek.

Az apró élősködők magukban hordozhatják a Lyme-kór, a hepatitisz és az AIDS kórokozóját is, szerencsére ezeket a betegségeket az embernek nem képesek átadni. Ennek ellenére mégis nagy kínokat képesek okozni.

Kegyetlen viszketést okoznak

„A házi poloska a természet zseniális csínytevése. Ezek a rovarok hihetetlenül hosszú ideig képesek nedvesség és élelem nélkül életben maradni.” – mondta el René Gottschalk, a frankfurti egészségügyi hivatal vezetője. Az 5-7 milliméter nagyságú állatok rövid ideig szívják az ember vérét, majd eltűnnek a lakás apró repedéseiben. Különösen az izzadó embert kedvelik. Jelenlétükről a bútorok repedései körül, a tapétán és az ágykereten hagyott ürülékük árulkodik.

poloska

A házi poloskák jelenlétének legkellemetlenebb következményét, a viszkető érzést és az allergiás bőrreakciót a szúrás közben általuk kibocsátott anyag okozza. A tünetek enyhítésére a antihisztamin-tartalmú kenőcs javasolt.

Világszerte terjednek

A szakemberek szerint a poloskák elterjedése jórészt a turizmus globális erősödésének és a használt cikkekkel való kereskedelem általánossá válásának is köszönhető. Az apró állatok észrevétlenül utazgathatnak a turisták koffereiben, táskáiban, de elsősorban a teherautókon, hajókon, vonatokon és repülőgépeken kartondobozokban. „Nagyon kedvelik a fát és a kartont”.

Elterjedésükhöz feltehetőleg az is hozzájárult, hogy egyre ellenállóbakká váltak a rovarirtószerekkel szemben.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Erik Schmolz, a német környezetvédelmi hivatal munkatársa szerint a poloskák ellen legjobb profi rovarirtót hívni: szinte az egész lakást át kell nézni, ki kell tisztítani, szilikonnal kell megtölteni a réseket és repedéseket, a matracokat pedig lehetőleg ki kell cserélni.

A legjutányosabb és legkevésbé feltűnő eljárás a kiűzésükre a rovarirtószer alkalmazása, amely az emberre nézve nem jár egészségkárosító hatással. Kissé drágább és extrém eljárás, ha a poloskákat 55 Celsius-fok feletti hővel vagy szárazjéggel irtják ki.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés