2021. Május 07. péntek

A hónap témája: Pikkelysömör

pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis), krónikus, néha az egész bőrfelszínt érintő betegség, mely mérsékelt égövi területeken igen gyakori, a lakosság kb. 1%-ában előfordul.

BŐVEBBEN


pikkelysömör

A magyar lakosság körülbelül 1,5-2 százalékát érintő pikkelysömör ugyan gyógyíthatatlan bőrbetegség, de az egyre korszerűbb terápiáknak köszönhetően a viszketéssel, hámlással, égő érzéssel járó tünetek hosszabb időre is teljesen megszüntethetők. A pikkelyszerű, gyulladt kiütések ugyan nem az egész testfelületen okoznak problémát, de a beteg bőr egésze speciális ápolást igényel.


BŐVEBBEN


A pikkelysömör a bőrt, hajas fejbőrt, körmöket érintő bőrbetegség. A nyári időszakban, a lengébb ruhadarabok viselése még inkább felhívja a figyelmet a legtöbbször a hajas fejbőrön, térd, könyök és körmök területén jelentkező jellegzetes tünetekre.
BŐVEBBEN


pikkelysömör, edzés
Azok a nők, akik keményen edzenek, távol tarthatják maguktól a psoriasist, vagyis közismertebb nevén a pikkelysömört, adták hírül a Harvard Egyetem kutatói.
BŐVEBBEN


pikkelysömör, pszoriázis
A jó idő beköszöntének elvileg mindenki örül, vannak azonban olyanok, akik számára inkább átok, hogy a biztonságos takarást jelentő téli ruhákat nyitottabbakra kell cserélni. Közéjük tartoznak a pikkelysömörben szenvedők.
BŐVEBBEN


pikkelysömör
A pikkelysömör tüneteit jól enyhíti a nyári napsütés, de ez sajnos nem elég. Az egyéb kezelések eredményeképpen sem várható sajnos végleges gyógyulás, de hosszú tünetmentesség érhető el.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés