2024. Július 14. vasárnap
Sok nő a petesejtje lefagyasztásával igyekszik megelőzni a meddőség problémáját, de mi van akkor, ha valakinél valamilyen orvosi vagy egyéb okból kifolyólag erre nincs lehetőség? És mi van azokkal, akik nem csak a meddőséget akarják megelőzni, de a hormonális működésüket is épségben meg akarják őrizni?

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a fenti problémákra a petefészekszövet lefagyasztása jelenthet megoldást, ugyanis az ilyen eljáráson átesett nők közel 37,7 százaléka később képes volt teherbe esni és gyermeket szülni. Amint arról dr. Kutluk Oktay és dr. Fernanda Pacheco a Reproductive Sciences című lapban beszámoltak, noha már két évtizede folynak a petefészekszövet-lefagyasztással kapcsolatos kutatások, az eljárás még mindig a kísérleti fázisban tart. Ugyanakkor egyre több nő szánja rá magát, hogy ezzel a módszerrel tolja egyre későbbi fázisba a gyermekvállalást anélkül, hogy a meddőség problémájával kelljen szembenéznie.

Dr. Oktay volt az első, aki 1999-ben végrehajtott egy ilyen műtétet, most pedig kollégájával annak járt utána, hogy az azóta eltelt időszakban milyen sikerek történtek e téren. A tanulmányból kiderül, hogy 1999 és 2016 között 309 petefészekszövet-lefagyasztás történt, melyeknek köszönhetően összesen 84 szülésre került sor és 8 további terhesség tartott az első trimeszteren túl. 113 esetben került rögzítésre a páciens életkora, ebből kiderült, hogy az eljárás időpontjában a nők átlagéletkora 27 év volt, és az esetek közel kétharmadában a reproduktív funkciók helyreálltak, a menopauza visszafordult, volt, amikor a menstruáció is újra beindult. Az esetek kétharmadában természetes módon sikerült az alanyoknak teherbe esniük, a többi esetben mesterséges megtermékenyítésre került sor. Dr. Oktay úgy véli, ez az eljárás sokkal hatékonyabb a petesejt-lefagyasztásnál, hiszen itt a termékenység állapota áll helyre, ami elsősorban a rákos betegeknek nagy segítség, de abban is sokat segíthet, hogy a nők bátran tolhassák későbbi időpontra a gyermekvállalást, ha az életkörülményeik úgy alakulnak.


Forrás: Medipress
2017. 07. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés