2024. Július 16. kedd
A pattanások és az aknés bőr kialakulását, valamint a kezelésükre alkalmas módszereket számtalan tévhit övezi. Az alábbiakban ezek közül oszlatunk el néhányat.

Tévhit: A zsíros ételek és a csokoládé hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.
Valóság:
A megfelelő étrend fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ám ezzel együtt is a csoki vagy a zsíros ételek pattanásokkal összefüggő hatása merő tévhit. Az egyetlen olyan élelmiszer-alapanyag, ami az aknés bőr állapotát befolyásolja, az a jódozott konyhasó. Ha bőrön látható hatása van ránk valamilyen élelmiszernek, akkor érdemes az étrendünkön változtatni, mert ez általában allergiás reakciót jelez.

Tévhit: Csak a tinik pattanásosak.
Valóság:
Egyes ritka esetekben már újszülötteknél is megfigyeltek pattanásokat, és vannak olyanok is, akiknél az első pattanások csak felnőttkorban tűnnek fel. A legtöbb ember viszont kinövi a pattanásosságot, de a nők esetében nem ritka, hogy a menopauzáig is elhúzódik ez a folyamat.

Pattanásos bőr tévhit

Tévhit: Az akné gyógyítható.
Valóság:
Egyelőre nem gyógyítható – viszont már most is kiválóan kezelhető.

Tévhit: A pattanásokat a nem megfelelő higiénia okozza.
Valóság:
Az aknét nem kosz vagy zsírosodás okozza. Ezért a legrosszabb stratégia az, amikor a pattanásos bőrt valaki túltisztítja és így kiszárítva a bőrt csak tovább rontja a helyzetet.

Tévhit: A napozás javíthat a pattanásos bőrön.
Valóság:
Sajnos nincs arra bizonyíték, hogy a nap jótékonyan hatna a pattanásos bőrre. A napsugárzás bőrkárosító hatásai viszont jól ismertek. Ráadásul a pattanás elleni szerek jó része érzékenyebbé teszi a bőrt az UV-sugarakkal szemben, így kockázatosabb hosszabb ideig a napon tartózkodni.

Tévhit:A pattanásokat békén kell hagyni.
Valóság:
Ez a vélekedés annyiban igaz, hogy jobb, ha pattanásainkat nem nyomkodjuk, de az aknés bőrt mindenképp érdemes kezelni, amire ma már számos jó szer létezik.

Tévhit: A pattanásokat a stressz okozza.
Valóság:
A stressz nem okoz pattanásokat, de a pattanásosság kiválthat stresszt. 

Tévhit: Semmit nem tehetünk a hegesedés ellen.
Valóság:
Sokak problémája a hegesedés, amit az egykori pattanások hagynak maguk után. Ma már azonban nem kell feltétlenül heges bőrrel élni. Egyrészt, a legújabb pattanás elleni szerekkel a megelőzés hatékonyabb és jobb, mint valaha, másrészt a már meglévő hegekre is több megoldást ismer a bőrgyógyászat. És persze az is jó módszer, ha nem esünk neki körömmel a pattanásoknak, hanem a bőrtisztítást a kozmetikusra bízzuk.

Tévhit: Az aknét fertőzés okozza.
Valóság:
A pattanás olyan rendellenesség, amit több tényező okoz, elsősorban hormonális és genetikai okokra vezethető vissza.

Tévhit: Az akné csupán szépséghiba.
Valóság:
Nem csupán szépséghiba az akné, hiszen állapotától függően befolyásolhatja a hangulatunkat is, a társas érintkezési hajlandóságunkat és súlyos esetben akár depresszív reakciókat is kiválthat.

Tévhit: Nyugodtan abba lehet hagyni a kezelést, ha eltűnt a pattanás.
Valóság:
A tünetmentesség nem jelenti azt, hogy az aknés bőrre felírt szerek valóban kifejtették hatásukat, ezért szedésüket önállóan nem szabad abbahagyni, csak ha azt a bőrgyógyász is javasolja. Máskülönben az addigi kezelés felesleges volt, és a tünetek ismét jelentkeznek.

Tévhit: Az aknét a szex és az önkielégítés okozza.
Valóság:
Ez a legrégebbi tévhit, ami a pattanásokkal összefüggően kering. Igaz, hogy a tesztoszteron nemi hormonnak nagy szerepe van az akné kiváltásában, de annak semmi köze nincs a pattanások kialakulásához, hogy valaki aktív szexuális életet él-e, vagy sem.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés