2022. Október 01. szombat

Pajzsmirigy-elváltozásokat okozhat a gyermekkori elhízás

elhízás, pajzsmirigy, Hashimoto-kór
1 . oldal
Olasz kutatók szerint a gyermekkori elhízás megváltoztathatja a pajzsmirigy szerkezetét és működését, Hashimoto-kórt okozva.

Dr. Giorgio Radetti, a Bolzanoi Regionális Kórház orvosa azt állítja, hogy összefüggést találtak a testtömegindex, valamint a pajzsmirigyhormonok vérszintje közt, ami azt jelenti, hogy a zsírtöbblet szerepet játszhat a pajzsmirigyszövet megváltoztatásában.

gyermekkori elhízás, pajzsmirigy

Radetti és munkatársai 186 elhízott gyermeket követtek nyomon csaknem három évig. Mérték a pajzsmirigyhormonok szintjét, a pajzsmirigyellenes antitesteket, és ultrahangos vizsgálatot is készítettek a nyakon elhelyezkedő mirigyről. Antitestek az úgynevezett Hashimoto-féle pajzsmiriggyulladásban jelennek meg, mely egy autoimmun betegség, aminek során a szervezet saját T-sejtjei (immunsejtek) támadják meg a pajzsmirigyet.

Az ultrahang alapján 73 esetben gyanítottak Hashimoto-kórt, ám egyik gyermek szervezetében sem találtak antitestet. Az ultrahangos eredmények oka kicsit homályos még, mondta el Radetti, ám mindenképp arra utal, hogy a kövérségre jellemzően egy alacsony fokú gyulladás áll fenn.

A pajzsmirigy működése fogyás hatására visszaállt, ami azt sugallja, hogy az ultrahanggal detektált pajzsmirigy-elváltozások talán visszafordíthatók. Nem tudni még azonban, hogy a kövér gyermekeknél megállapított pajzsmirigyproblémák később idült betegséghez vezetnek-e a felnőttkorban.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés