2024. Július 25. csütörtök
Bár a kisbabák sokat alszanak napközben, egy friss kutatás szerint ez csupán az első két életévben egészséges. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a mennyiség ezen kor fölött már a minőség rovására megy.

Az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a szieszta rontja az éjszakai alvás minőségét, a magatartást, a kognitív folyamatokat és a testi egészséget a 2-5 esztendős csemeték körében. „Az alvás minősége és mennyisége azonnali, illetve hosszú távú formában is hat a gyermek fejlődésére és egészségére” – magyarázták a kutatók. A szülők és a bölcsődei-óvodai pedagógusok általában szorgalmazzák, hogy a kicsik aludjanak egyet nap közben. A születéstől azonban ötéves korig a természetes alvási idő éjszakára tolódik, a nappali pihenés teljes megszűnésével.

A szakértők a vizsgálat során minden olyan tanulmányt újraelemeztek, ami ebben a témában készült. Ezek alapján világos, hogy kétéves kor fölötti délutáni pihenés esetén megnövekszik az elalváshoz szükséges idő, illetve csökken az éjszakai alvás időtartama. „Egyre több mindent tudunk az éjszakai alvás fejlődésre gyakorolt hatásáról, a későbbi életkorra tolt délutáni alvás mellett azonban kevés tudományos bizonyíték szól. Amennyiben egy iskoláskor alatti gyermek alvási problémákkal küzd, a szerzők szerint először azt kell kideríteni, hogy szokott-e napközben aludni. A 3-5 évesek éjszakai alvásszükséglete egyébként napi 11-13 óra.


Forrás: Medipress
2015. 02. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés