2024. Július 25. csütörtök
A szájüreg belsejére tapadó új ostyának köszönhetően talán nem lesz többé szükség a diabéteszes betegek esetében eddig alkalmazott napi inzulin injekciónak.

A bélyeg méretű ostya körülbelül ugyanolyan inzulin dózist tartalmaz, mint amit az injekcióval beadnak, de az első vizsgálatok azt mutatják, hogy gyorsabban juttatja be a szervezetbe a hormont. Az MSL-001 elnevezésű ostya a szájüreg belső felszínét és a nyelv alatti területet behálózó sok ezer hajszáléren keresztül viszi be az inzulint. A cukorbetegek szervezetében azért kell gyorsan felszívódnia az inzulinnak, hogy meg lehessen előzni a vércukorszint megugrását étkezés után. A kutatók azt remélik, hogy az új technológia sok ezer olyan betegnek nyújthat segítséget, akik nem szívesen használják a naponta többször beadandó injekciót.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin segít a sejteknek abban, hogy felszívják a vérből a cukrot, hogy elégetésével üzemanyagforrásként használják fel a szervezet számára. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegek hasnyálmirigye egyáltalán nem képes az inzulintermelésre, a 2-es típusú diabéteszesekben pedig a hormon termelése lecsökken, vagy a sejtek ellenállóvá válnak a hatásával szemben. A megfelelő inzulinszint hiányában a túl sok vércukor végül károsítja a főbb szerveket ellátó hajszálereket és elzárja a véráramot, ami visszafordíthatatlan károsodáshoz vezet. 1-es típusú diabétesz általában a fiatalokat érinti, és vélhetően az váltja ki, hogy az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő sejteket. Ezeket a betegeket inzulin injekcióval kezelik. A 2-es típusú diabétesz gyakoribb, és az elhízással és a kevés testmozgással hozzák összefüggésbe. Bár lehetőség van a kontrollálására az étrend megváltoztatásával és a metforminhoz hasonló, vércukorszint csökkentő tablettákkal, minél hosszabb ideig szenved valaki a betegség e típusában, annál nagyobb a valószínűsége, hogy végül szintén inzulin injekcióra lesz szüksége. A kutatók már évek óta kutatnak valamilyen alternatív módszer után az inzulin bevitelére. A tabletta forma különösen nagy kihívást jelent, mivel az inzulin egyfajta fehérje, amely már az előtt lebomlik a gyomorban és a vékonybélben, hogy bekerülhetne a véráramba.


Forrás: Medipress
2015. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés