2024. Június 22. szombat
Az orvosi laborvizsgálatok célja -  Kerüld el a várólistát, válassz magánklinikát!
Egy átfogó, teljes körű laborvizsgálat akár a mélyen gyökerező, korai fázisban lévő betegségekre is felhívhatja a figyelmet. Időről időre, főként komolyabb panaszok esetén ezért érdemes orvoshoz, egészségügyi szakemberhez fordulni. Ebben a bejegyzésben kitérünk rá, mi mindent is lehet megtudni a labor-, illetve CT-vizsgálatok eredményeiből, illetve mikor és hol érdemes azokat elvégezni.

Orvosi2

Az orvosi laborvizsgálatok célja

Valószínűleg mindenkinél előfordul olykor, hogy rosszul érzi magát. Egyesek képesek egyből a legrosszabbra gondolni, mások pedig szinte nem is fordítanak rá figyelmet, mondván, majd elmúlik. Az igazság valahol a kettő között van. Nem kell egyből orvoshoz rohanni, ha valaki a kelleténél kicsit rosszabbul van, de a tartós, múlni nem akaró fájdalom és tünetek akár komolyabb betegség előjelei is lehetnek. Egy alapos kivizsgálással viszont még megelőzhető lehet a baj.

A labor célja, hogy a lehetséges betegségre minél korábbi szakaszban fény derüljön. Ezek a tesztek segítik a diagnózis pontos felállítását, vagy éppen cáfolják azokat. Az orvosi vizsgálatnak köszönhetően tehát számtalan, akár életmentő információ kapható meg. A diagnosztika lépései közé tartozik a páciens tüneteinek felmérése, a fizikális-, és laborvizsgálatok. Szükség esetén pedig a képalkotó vizsgálatokra is sor kerül, mint például a CT, vagy az MR.

Összességében egy laborban többféle eljárás is elvégezhető a különböző szervek működésének feltérképezésével kapcsolatban. A laborban például az

• az allergének azonosításával,

• a máj helyes működésével,

• a férfi- és női hormonokkal

kapcsolatos vizsgálatok is kérhetőek. Az eredmények egyes szervek helyes, vagy helytelen működése mellett az olyan egészségügyi problémákra is felhívhatják a figyelmet, mint a cukorbetegség, vagy a magas koleszterinszint.

 

A laborlelet pontos, megbízható, és több fontos diagnosztikai kérdésre is választ ad. A kapott eredmények értelmezése azonban nem a páciens, hanem a szakorvos feladata. Segítségével nyomon követhető lesz a beteg állapota, ellenőrizhető az adott terápia hatékonysága, továbbá felmérhetővé válnak egy lehetséges orvosi beavatkozás kockázatai is.

A CT segítségével szó szerint milliméter pontosságú eredmények kaphatóak. A sugárterheléssel járó felvételek készítése során észrevehetővé válik, ha egy szövet összetétele megváltozott. Legyen szó

• vérzésről,

• daganatról,

• vagy valamilyen gyulladásos folyamatról.

A röntgensugarak „áthaladnak” a testen és a szervekben és így alkotják meg a diagnosztizáláshoz szükséges képet. A vizsgálat alapvetően fájdalommentes, a sugárterhelés miatt azonban csak indokolt esetben végezhető.

A CT-t akkor szükséges elvégezni, amikor az egyéb fizikális-, vagy diagnosztikai vizsgálatok következtében nem volt egyértelmű a kórmegállapítás. A CT szinte azonnal, hatékonyan ad választ a test rendellenességeinek okaira, amivel gyors diagnózis állítható fel.

Orvosi1

Kerüld el a várólistát, válassz magánklinikát!

Napjainkban már gyorsan, és egyszerűen jelentkezhetünk kivizsgálásra. Nem kell a hosszú sorokban órákig várakozni. Egy magánklinika időpontfoglalással, szakorvosokkal és széles palettával várja a pácienseket. Így van ez az Újbuda Medical Centerben is, ahol orvosi javaslatra, illetve egyedi kérésnek megfelelően is ki lehet alakítani az adott vizsgálatcsomagot. Intézményünkben pedig teljes körű laborvizsgálatra, indokolt esetben pedig CT-vizsgálatra is jelentkezhet.

Amennyiben tartósan fennálló fájdalmakat, szédülést, vagy egyéb tüneteket tapasztal, forduljon szakorvoshoz. A diagnosztika végére teljes képet kaphat állapotáról. A magánklinika további előnye, hogy a kezelést követően is folyamatosan fenntartható a kapcsolat az adott intézménnyel, szakorvosokkal.


2022. 07. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés