2022. Október 01. szombat
Még hat gyermeke van annak a dél-kaliforniai nőnek, aki a héten nyolcas ikreket szült. S mint édesanyja csütörtökön elmondta, bár mesterséges megtermékenyítésen esett át, nem sejtette, hogy egyszerre ennyi magzata megfoganhat.

Mindeddig alig szivárgott ki valami a hétfőn egy bellfloweri kórházban nyolcas ikreknek életet adó nő családjáról, mivel a kismama titoktartást kért az intézménytől. Először a család egyik ismerőse beszélt arról a CBS tévécsatorna csütörtök reggeli műsorában, hogy az anya „meglehetősen fiatal”, és a szüleivel, valamint hat gyermekével egy zsákutcában él.

nyolcas ikrek

A média órákon belül kiderítette a család lakhelyét Whittierben. A kocsival este hazaérkező nagyapa a hírügynökség munkatársának elmondta, hogy mire a nyolcas ikrek kikerülnek a kórházból, sokkal nehezebb dolga lesz a sajtónak, mire rájuk akadnak. „Egy óriási házunk van másutt – állította az Ed néven bemutatkozott férfi. Sohasem fogják megtudni, hogy hol.” A nagyapával volt az asszony két idősebb, hat- és hétéves fia is, akik azt mondták, nagyon izgatottak, hogy nyolc új testvérük van.

Angela Suleman, a nagymama – akit a The Los Angeles Times bírt szóra – elmondta, hogy mivel férje (a nagyapa) hamarosan visszatér Irakba (ahol a szomszédok szerint azért vállalt munkát, hogy segítse a családot), nem lesz könnyű otthon a 14 gyerekkel. Elárulta, hogy lánya tavaly mesterséges megtermékenyítésen esett át. Miután kiderült, hogy több magzat növekszik a méhében, az orvosok felajánlották neki, hogy csökkentse a számukat, ám ezt visszautasította.

„Vajon mit kellett volna tennie? Nem engedte, hogy megöljék őket” – mondta Suleman a lapnak, amely megemlítette, hogy a nemzetközi visszhangot vert szenzációs ikerszülés egyszersmind orvosi etikai kérdéseket is felvetett. Harold Henry nőgyógyász megerősítette, hogy az asszony már várandós volt, mikor jelentkezett a bellfoweri kórházban, és a kockázatokra figyelmeztetve azt tanácsolták neki, hogy vetessen el néhány magzatot. Az orvosok hét gyermek érkezésére számítottak, ám hétfőn a császármetszés során egy nyolcadik kisbaba is előbújt.

Az anya közleményben intette türelemre a sajtó munkatársait, amelyet pár órával az után adott ki a kórház, hogy riporterek és közvetítő kocsik lepték el a whittieri ház környékét.

A kilenc héttel korábban világra jött ikrek közül hét kisbaba már szabadon, minden segítség nélkül lélegzik, s csak egy szorul még orron keresztül adagolt oxigénre. Heten már szájon át kapnak (más anyától származó) anyatejet, egy fiúcska esetében ezt a táplálást várhatóan pénteken kezdik el – foglalata össze az ikrek állapotát Mandhir Gupta, a kórház újszülött-szakorvosa.

Az amerikai napilap tudósításából az is kiderült, hogy a hat idősebb gyermek között már van egy ikerpár, ők kétévesek, a többi gyerek 3, 5, 6 és hétéves. A lap a hozzáférhető nyilvántartásból megtudta, hogy az anya 33 éves, családi állapotát azonban továbbra is homály fedi.


Forrás: MTI
2009. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés