2024. Június 16. vasárnap
Az internetes amatőr pornó terjedése miatt válságba került felnőtt filmes ipar megmentői a nők lehetnek – vélekedik a német Laura Méritt, aki szerint a nők vásárlóerejét jól jelzi a számukra készült szexuális játékszerek forgalma. A pornófilmek terén azonban sok változtatásra van szükség.

Méritt eredetileg nyelvész, jelenleg egy szexshop tulajdonosa és a „feminista pornófilmek” jutalmazására szolgáló első európai díj megalapítója. Nemrég több rendezőnőt is kitüntettek a női erotikát megtestesítő osztriga formájú trófeával. A „férfiak által férfiaknak készített” pornófilmeket Méritt a nők érzékenységét szem előtt tartó mozival szeretné felváltani, az ilyen alkotásokat pedig külön jelzéssel látná el.

nők, pornófilm

Az erre javasolt – szójátékon alapuló – 'PorYes' megjelölésű mozi „a női gyönyörre helyezné a hangsúlyt, kerülné a teljesítményversenyt, lemondana a nyögések sztereotip bekeveréséről, és nem mindig a férfiak élvezetét mutatná be”. Ezen túlmenően „tisztességes munkafeltételeket biztosítanának a nőknek”, nők lennének a kamera mögött, és a szexuális aktus védett lenne.

Attól, hogy nők készítik nőknek, egy pornófilm még nem válik unalmassá – állítja Méritt. Az idén negyedszer megrendezett berlini fesztiválon bemutatott filmeknek csaknem a felét nők rendezték. Jürgen Grüning, a fesztivál szervezője szerint „tévhit, hogy a nők nem tudják elfogadni a nyers szexjeleneteket tartalmazó filmeket”.

Egyes rendezőnők szerint számukra éppenséggel esélyt nyújt az, hogy az interneten ingyenesen rendelkezésre álló amatőr pornóvideók miatt válságba jutott a hagyományos felnőtt film. „Arra van szükség, hogy a nők maguk is vásároljanak pornófilmeket, ez lehetővé fogja tenni az iparág belülről történő átalakítását” – érvel Anna Span brit pornórendezőnő.

A pornószínésznőből filmrendezővé avanzsált francia Ovidie viszont meg van győződve arról, hogy a pornófilmipar már létező birodalmát megváltoztatni lehetetlen. Meglátása szerint inkább a hagyományos mozikat kellene meghódítani, nem kellene ragaszkodni egy specializált forgalmazóhoz. Egyszer már próbálkozott ezzel, de nem sok sikerrel. A rendezőnő az 1970-es évek felnőtt filmjeit tekinti példaképnek, amelyekben ritkábban látni műmelleket, átformált testeket.

„A kép világának szigorúak a szabályai, és ez még inkább érvényes a pornóra” – magyarázza Laura Méritt, hozzáfűzve: „Még jó időbe telik, amíg a nők képesek lesznek meghódítani ezt a bástyát”.


Forrás: MTI
2009. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés