2024. Június 16. vasárnap
Az elmúlt 40 év során számtalan kutatás témája volt a női orgazmus háttere. A szakemberek többnyire arra keresték a választ, hogy a női orgazmus csupán a férfi orgazmus „mellékterméke”, vagy esetleg valamiféle reprodukciós löketet ad a nőknek.

Ha a női orgazmus csupán a férfi orgazmus egyfajta mellékterméke lenne, akkor a hasonló gének a férfiak és a nők esetében is befolyásolnák az orgazmikus funkciókat. Mindebből az következne, hogy az ellenkező nemű ikrek és testvérek esetében nagyobb hasonlóság mutatkozna az orgazmuskészség tekintetében, mint az olyan párok esetében, akiket nem fűznek egymáshoz rokoni szálak – mondta Brendan Zietsch, az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatója.

női orgazmus

Az orgazmuskészség mérésére a szakemberek egy korábbi, csaknem 5 000 fős kutatási mintát vettek alapul, mely az egy-, illetve kétpetéjű ikerpárok és testvérek orgazmuskészségét vizsgálta. A felmérés a nők esetében az orgazmus gyakoriságát, míg a férfiak esetében az orgazmus eléréshez szükséges időt vizsgálta, mondta Pekka Santtila, a finn Abo Akadémia és Egyetem kutatói.

Zietsch és Santtila az eredmények értékelését követően megállapította, hogy az azonos nemű egypetéjű ikrek több hasonlóságot mutattak az orgazmuskészséget tekintetve, mint az azonos nemű, kétpetéjű ikrek, illetve a testvérek. Ezek szerint a gének valóban szerepet játszanak az orgazmusra való hajlamban, és ezzel az úgynevezett melléktermék-elmélet is beigazolódni látszik.

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a nők és a férfiak esetében más-más gén felelős az orgazmikus funkciókért – nyilatkozta Zietsch a New Scientist című folyóiratnak. Azaz a férfi és a női orgazmus teljesen eltérő evolúciós úton fejlődött ki, ami azt igazolja, hogy a női orgazmus melléktermék-elmélete mégsem állja meg a helyét.


Forrás: Medipress
2011. 10. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés