2024. Április 23. kedd
Magyarországon több mint egymillió ember szenved állandó fájdalomérzettől – mutatta ki a Szonda-Ipsos felmérése. A háttérben gyakran az ún. neuropátiás, azaz az idegi eredetű fájdalom áll, amely tartós, értelmetlen szenvedést okoz a beteg számára, de az esetek nagy részében nem ismerik fel a pontos kiváltó okot.

A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása vagy működészavara következtében jön létre. Égő, fagyos, hasító, vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő, vagy zsibbadó érzések is kísérik. A csillapíthatatlan fájdalom hosszútávon depressziót, életminőség-romlást, súlyos lelki és idegrendszeri károsodást okoz.

neuropátiás fájdalom

A felmérés szerint több mint egymillió ember, vagyis a magyar lakosság 11%-a szenved ezen fájdalomtól, de az arány a cukorbetegek, a gerincsérültek vagy gerincműtöttek, illetve a besugárzással vagy kemoterápiával kezelt daganatos betegek között lényegesen nagyobb. A fájdalom az adatok szerint az I-es típusú diabéteszben szenvedők nagyjából harmadát (34%) érinti.

A vélhetően érintettek mindössze 19%-a hallott már erről a fájdalomtípusról, de a bizonytalanság és a tájékozatlanság az orvosok körében is jellemző: annak ellenére, hogy a tünetek rendkívül jellegzetesek, az esetek többségében más jellegű, főként reumatikus fájdalmat (58%-ban) diagnosztizálnak – derült ki a Szonda Ipsos kutatásából.

A sok téves diagnózis azt eredményezi, hogy egyre több érintett kénytelen együtt élni és napról napra megküzdeni a tartós fájdalommal, valamint az ezzel járó pszichés megterheléssel. Pedig a neuropátiás fájdalmat a megfelelő kérdések és vizsgálatok segítségével viszonylag egyszerűen fel lehet ismerni.

Az idén tavasszal megalakult, elismert szakemberekből álló Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport az érintetteknek kíván megoldást és tájékoztatást nyújtani, és elengedhetetlennek tartja, hogy az orvostársadalom számára is hatékony információkat nyújtson, hogy minél pontosabb diagnózis felállításával és a megfelelő kezelés kiválasztásával orvosolhassák ezeket a panaszokat.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés