2024. Július 23. kedd
Nemrégiben jelentek meg az áttörő fájdalommal foglalkozó első nagy nemzetközi vizsgálat eredményei. Az ilyen típusú fájdalom a rutinszerűen adott fájdalomcsillapítók ellenére is időnként rohamszerűen megjelenve kínozza a daganatos betegeket.

Az áttörő fájdalom nagymértékben eltér a háttérfájdalomtól. Az utóbbi állandóan jelen van és folyamatos gyógyszerezést igényel, míg előbbi gyorsan kezdődő, rövid ideig tartó, intenzív fájdalom, amely a háttérfájdalom megfelelő kezelése ellenére is felléphet.

áttörő fájdalom

„A kutatás kimutatta, hogy az áttörő fájdalom igen komoly befolyással van a páciensek életére" – mondta dr. Andrew Davies, a Royal Marsden Hospital Palliatív Részlegének munkatársa, a kutatás vezetője.

Az első kétszáz beteg adatainak elemzésével megállapították, hogy a betegeknél az áttörő fájdalom átlagosan naponta háromszor jelentkezett, egy-egy ilyen epizód átlagosan 60 percig tartott, és 96%-uk közepes vagy súlyos fokú volt. A rohamok a páciensek 90%-ánál befolyásolták a mindennapos tevékenységeket, mint az alvást, a sétát vagy a társasági programokat.

A kutatás feltárta, hogy az ilyenkor alkalmazott fájdalomcsillapító szerek hatását a betegek átlagosan 20 perc elteltével észlelték először, és csúcshatásuk átlagosan 30 perc után jelentkezett – összességében tehát a szerek nem hatottak túl gyorsan. „A szájon át szedhető opioidok szedése igen elterjedt az áttörő fájdalom kezelésében, jóllehet ezek a szerek egyáltalán nem felelnek meg a említett kívánalmaknak” – mondta el Davies. Az áttörő fájdalom kezelésére gyors hatáskezdetű és rövid hatásidejű szer lenne az ideális, amelyet emellett könnyű is alkalmazni. Davies szerint „orron át bejuttatva azonban sokkal előnyösebb lenne az opioidok alkalmazása, és a legtöbb páciens is örömmel fogadná”.


Forrás: Medipress
2009. 09. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés