2024. Június 16. vasárnap
Hatalmas vitát szült Ausztráliában az a bírói döntés, amely engedélyezte, hogy egy magát fiúnak érző 12 éves kislánynál elkezdjék a nemváltáshoz szükséges első kezeléseket.

A családjogi bíróság az édesanya kérésére döntött így, figyelembe véve, hogy a pubertáskori hormonális változások megelőzése sürgős döntést igényel. A menstruációtól és a mellei növekedésétől rettegő gyermek ráadásul azzal fenyegetőzött, hogy kárt tesz magában.

kisfiú, nemváltás

Az ügyben tartott decemberi bírósági meghallgatáson a lány elmondta, hogy négyéves kora óta fiúnak érzi magát, és számos szakértő, köztük pszichiáter is támogatta a kérelmet.

A határozatot követően meg is kezdődött a pubertást leállító hormonkezelés, ami a bíró szerint a gyermek legjobb érdekeit szolgálja.

Ahhoz, hogy a kezdeti lépések után a nemváltás teljessé válhasson, további bírósági kérvényekre lesz szükség; a méh és a petefészkek eltávolítását, valamint a férfi nemi szerv kialakítását célzó műtét elvégzésére csak 18 éves kor után van lehetőség.

Az édesapa ellenzi a döntést, részben lánya fiatal kora miatt. Ugyanerre hivatkozva találja meglepőnek a bíróság engedélyét Dr. Nicholas Tonti-Filippini orvos etikus is, aki szerint a 12 éves kor a bizonytalanság időszaka a kamaszok számára, és megkérdőjelezi, hogy az orvosi bizonyítékok valóban alátámasztják-e a kislány ily módon történő kezelését.Forrás: Vital
2008. 05. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés