2024. Május 23. csütörtök
Az orrdugulás anatómiája -  Az orrspray is gátolt orrlégzést okoz -  A kiváltó okot kell megszüntetni
Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben.

Az orrdugulás anatómiája

Az orrüreg elsődleges feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása valamint tisztítása, melyhez nagy nyálkahártya felületre van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Ez az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.

Az orrspray is gátolt orrlégzést okoz

Az orrcsepp és az orrspray a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken. Huzamosabb időn át történő alkalmazásukkal azonban épp ellenkező hatást érhetünk el. Ne vigye túlzásba az orrspray-t!
Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.

A kiváltó okot kell megszüntetni

A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn túl tehát nem javasolt. A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások lehetnek. Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást. Orrpolip esetében, de az orr-melléküregeket érintő krónikus gyulladások diagnosztizálásában nyújtanak segítséget az olyan vizsgálati eszközök, mint a röntgen, vagy CT vizsgálat. Segítségükkel képet kaphatunk az érintett szervek állapotáról, és meghatározható az orrdugulást kiváltó ok is.
Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza az átfogó kivizsgálás fontosságát hangsúlyozva példaként említette, hogy akár reflux is állhat az elhúzódó panaszok hátterében. A reflux miatt ugyanis a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom ingerli a gége, garat területét, ami tartós torokfájást is okozhat. Az orrnyálkahártyát reflexes úton keresztül is gyulladásban tartva pedig hozzájárulhat az orrpolip kialakulásához és ismétlődő megjelenéséhez. Az orrdugulás kezelése ilyen esetekben tehát komplex módon, a kiváltó okok azonosításával valósulhat meg.
Forrás: Fül-orr-gége Központ
2023. 10. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés