2021. Június 16. szerda

Szívbetegségeket előzhet meg a narancslé

narancslé, heszperidin, flavonoid
1 . oldal
Naponta fél liter friss narancslé védi a verőerek belső felszínének érzékeny sejtjeit, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kockázatát és a vérnyomást – jelentették be amerikai szívgyógyászok.

Az angol szállóige évszázadok óta úgy szól, hogy „Naponta egy alma, a doktort távol tartja”. Kutatók szerint ez a betegségmegelőző hatás talán a rendszeres narancslé, heszperidin, flavonoidtulajdonítható.

A vizsgálatot végző munkacsoport 24 egészséges férfit vont be egy programba, amelyben egy-egy hónapon át a résztvevők mindig más folyadékból – összesen háromféléből – ittak meg fél litert, eltérő sorrendben. Az egyik a narancslé volt, és a másik kettő is ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a gyümölcsital, de az egyikben 292 milligramm heszperidin is volt, ami megfelel a természetes narancslé heszperidintartalmának is. Ez az anyag flavonoid, ami bizonyos mennyiségben minden növényben megtalálható. A növényben, gyümölcsben gazdag étrend betegségmegelőző hatása főleg ezeknek köszönhető.

A flavonoidok hatásának tulajdonítják a szív- és érbetegségek elleni védelmet a rendszeres, de mérsékelt vörösborivás eredményeként, ezek a biológiailag aktív anyagok találhatók a vérnyomást csökkentő fekete csokoládéban, vagy az ugyancsak szívet védő zöld teában is.

A kutatók azt észlelték, hogy a természetes narancslé, vagy a heszperidint ugyancsak tartalmazó ital fogyasztása során a vizsgálati személyek érműködése, ereinek tágulékonysága kedvezően alakult, míg a látszólag hasonló, de olyan üdítő folyadék, amelyben nem volt ez a flavonoid, ilyen érhatást nem hozott létre.

A jótékony érhatásra utalt az is, hogy heszperidinfogyasztás ideje alatt a vérnyomás második, diasztolés értéke ugyancsak csökkent. A kutatók feltételezése szerint a flavonoid jó irányban befolyásolja azoknak a géneknek a működését, melyek gátolják az érbetegségek kifejlődését.


Forrás: MTI
2009. 08. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés