2024. Június 13. csütörtök
A naptármódszer a fogamzásgátlás egyik legvitatottabb módja, amely feltételezi, hogy a nő ciklusa óraműpontossággal működik. A legújabb kutatások szerint azonban ez nem így van, sőt, a módszert ma már a korábbinál is megbízhatatlanabbnak tartják.

A naptármódszer feltételezi, hogy a menstruációs ciklus 28 napos, és ennek megfelelően egy nő csak ciklusa 10. és 17. napja között tud teherbe esni. A feltételezés szerint a többi napokon nem szükséges védekezni, hiszen ilyenkor nem következhet be a megtermékenyülés.

naptármódszer

Az Amerikai Környezetvédelmi Egészségügyi Tudományok Országos Intézetének munkatársai összesen 213 nő menstruációs ciklusát vizsgálták meg a vizeletben lévő ösztrogén és progeszteron mérésének segítségével. Mint kiderült, a nők csupán egyharmadának volt olyan rendszeres a menstruációs ciklusa, hogy biztonsággal alkalmazhassa a naptármódszert.

„A legtöbb nőnek nem 28 napig tart a ciklusa – nyilatkozta Dr. Laura Castleman, a kutatás egyik munkatársa. – Vannak olyan nők, akiknek a ciklusa 35, és vannak olyanok, akiknek 21 napig tart. Ez személyenként teljesen változó.”


Forrás: Medipress
2010. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés