2021. Május 15. szombat
Magyarország első műszívét 2008. február 15-én egy súlyos állapotban lévő szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében.

A keringéstámogató eszköz (hétköznapi néven műszív) nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javíthatja a várólistán levő betegek túlélési esélyeit és növelheti a sikeres transzplantációk számát is. A nemzetközi statisztikák alapján 10 millió ember esetén 40-60 szívátültetésre lenne szükség évente – mondta el Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense.

műszív szívátültetés műtét

A műszív egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, mely képes átvenni a szív munkáját. A műtét alatt a szív megfelelő üregeiből műanyag csőrendszer segítségével a vért egy testen kívül elhelyezkedő pumpába vezették, ami képes mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját akár teljes egészében is átvenni.

A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel a betegágyat elhagyva képes alapvető teendőit ellátni maga körül (tisztálkodni, asztalnál enni, a lakásban sétálni, olvasni), így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet is. Vagyis a beültetett műszív jelentős mértékben javítja a betegek túlélését a szívátültetésig.

A beteg kezelését nemzetközileg is elismert hazai szívsebészekből, kardiológusokból és aneszteziológusokból álló team végzi.

Az utóbbi két esztendőben a magyarországi szívátültetések száma jelentős mértékben növekedett, és ezzel az éves viszonylatban végzett 20 körüli esetszámmal, a transzplantációkat végző hazai központ, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikája a világviszonylatban is jegyzett centrumok közé került. "Reményeink szerint az egyetemen működő tudományos műhelyek továbbra is fenn tudják tartani a tőlük elvárt, világviszonylatban is megszokott és elismert színvonalat, ám ehhez stabil finanszírozási háttérre van szükségük" – tudatta Kovács Eszter a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense.


Forrás: Medipress
2008. 02. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés