2024. Július 15. hétfő
A gyakori rákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne, ha az emberek egészségesebben étkeznének, kevesebb alkoholt innának és többet mozognának – közölték egészségügyi szakértők a Rák Világnapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja a február 4-ei világnapon közzétett ajánlásában az embereknek, hogy heti 150 perc mozgást iktassanak be életükbe, ami lehet például hetente ötször félóra séta is.

mozgáshiány, rák

A WHO szakértői szerint az egészségi kockázatok között a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás után a mozgáshiány a negyedik vezető ok, évente 3,2 millió ember korai halálát okozza. Mint Ala Alwan kiemelte, a világ népességének 31 százaléka fizikailag nem aktív.

Az ENSZ egészségügyre szakosodott szervezetének adatai szerint 2008-ban mintegy 460 ezer nő halt meg emlőrák következtében, míg körülbelül 610 ezren haltak meg kolorektális (vastag- és végbél) rákban. Szakértők szerint ezen ráktípusok negyede megelőzhető lenne nagyobb fizikai aktivitással, és más tumoroknál is jó hatása lehet a mozgásnak.


Forrás: MTI
2011. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés