2024. Június 23. vasárnap
A testsúlyt számos tényező befolyásolja -  BMI (testtömeg-index) -  Derék-csípő arány -  Testzsír-százalék
Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, de vajon milyen mérőszámmal lehet ezt meghatározni? Hogyan állapítja meg egy szakember, kinél mennyi az optimális súly? Lehet egy normál alkatú embernek problémája a súlyával? Mire következtethetünk a derék-csípő arányból? Ezekre a kérdésekre válaszolt a Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

A testsúlyt számos tényező befolyásolja

Az ideális testsúly különbözik az ideális (vagy legalábbis az adott személy által ideálisnak tartott) alaktól. A testsúly számításánál ugyanis figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom-zsír arányt, és az általános egészségi állapotot.

Testsúly-index

Az utóbbi években leginkább a BMI (testtömeg-index) használata terjedt el, ami bár nagyon jó mérőszám, mégsem tökéletes. Hiszen akkor sem hasonlíthatjuk magunkat más emberekhez, ha ugyanazon neműek és magasságúak vagyunk – ettől még nem biztos, hogy ugyanazt jelenti számunkra az ideális testsúly. Mégis, az orvosi gyakorlatban leggyorsabban ezen a módon helyezik el a személyeket a kórosan sovány – elhízott skálán. Ezen kívül használatos még a derék-csípő arány és a testzsír százalék meghatározás is.

BMI (testtömeg-index)

A BMI-t a súlyból és magasságából számíthatjuk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az alábbi mérőszám:


- 16 alatt: kórosan sovány,
- 16 és 18,49 között: sovány,
- 18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú,
- 25 és 29,9 között: túlsúlyos,
- 30 fölött: elhízott,
- 40 fölött: pedig extrém elhízott egy személy.

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és súlyos profi sportolónak és egy sosem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír- és izomaránya. Vagy például egy csontritkulásban szenvedő személynek alacsonyabb lesz a BMI-je, mint egy hasonló súlyú, magasságú egészséges embernek, mégsem mondható egészségesebbnek.

Derék-csípő arány

Ezt a mutatószámot úgy kapható meg, hogy a derék legkarcsúbb részénél mért centiket elosztjuk a csípő legszélesebb részénél mért értékkel. Az eredmény értékelése különbözik nőknél és férfiaknál és elsősorban az egészségi következmények miatt fontos ismerni azokat.


- Nőknél a 0,80 alatti arány azt jelenti, hogy a testsúly normális (vagy alacsony) és nagyon kicsi a szív- és érrendszeri eredetű betegségek rizikója, a 0,80 és 0.89 közti arány ezt közepesre becsüli, a 0,90-nél nagyobb érték pedig magas kockázatra utal.
- Férfiaknál a 0,90 alatti szám jelenti a kis kockázatot, a 0,90 és 0,99 közti arány a közepes és az 1 feletti arány a magas rizikó jelenlétére és túlsúlyra utal.

Ez azt is jelenti, hogy az alma típusú elhízás nagyobb kockázati tényezőt jelent a betegségek, többek közt a szív- és érrendszeri problémák kialakulására, mint a körte alkat. Ugyanakkor bár a derék-csípő arány az egyik legjobb mérőszám az ideális súlyra nézve, és a betegségek rizikójának előrejelzésére is alkalmas, mégsem veszi tekintetbe a személyek teljes testzsír-százalékát és a zsír-izom arányt.

Testzsír-százalék

Vizsgálatához létezik manuális és gépi módszer is. Előbbi a tolómérővel (kaliperrel) végzett bőrredő-mérés. Ez utóbbihoz alkalmazzák a Bioelektromos Impedancia Analízist (BIA-t) vagy az Inbody-t, melyek a testszövetek elektromos vezetőképességének a különbözősége alapján működnek. Ezen kívül ma már elérhető a Dexa mérés, amely során egy gép három különböző irányból, röntgensugarakkal világítja át a testet és mivel a zsír, az izom és a csontok más mennyiségben nyelik el a kisugárzott fotonokat, így pontosan meg tudja állapítani azok mennyiségét a testben. A legegyszerűbben hozzáférhető eszköz azonban a testzsír százalék mérő mérleg, amely a mérést az egyes szövetek különböző elektromos ellenállását kihasználva, elektromágneses jelek segítségével végzi.

 

A zsírok tartalmaznak esszenciális és tárolt zsírokat is. Előbbiek a túléléshez szükségesek, és a nőkben nagyobb arányban vannak jelen (10-13%), mint a férfiakban (2-5%). A tárolt zsírok maguk a zsírraktárak, amelyek nem csupán felesleget jelentenek, de védik a belső szerveket is. A testzsír-százalék alakulása szintén jelzi az ideális testsúlyhoz való viszonyt az életkor függvényében:


- Fitt férfiaknál az arány 10-13,9 %, fitt nőknél 14-17,9 %, optimális az arány, ha a férfiaknál 14-17,9 %, a nőknél 18-25,9 % a testzsír, túlsúlyt jelez a férfiaknál a 18-25,9 %, a nőknél a 26-36,9 %, elhízásról beszélünk, ha a testzsír-százalék a férfiaknál több, mint 26 %, a nőknél több, mint 36 %.

A BMI-től eltérően a testzsír-százalék figyelembe veszi a test összetételét, tehát nem lehet ugyanolyan két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél.

 

- Akármelyik érték szerint is bizonyul valaki túlsúlyosnak, elhízottnak, vagy akár csak nem elégedett a tükörképével, mindenképpen el kell engedni a fogyókúra kifejezést – hangsúlyozza a dietetikus. - A néhány hétig-hónapig tartó, jellemzően szélsőséges diéták ugyanis nagyon sokszor jojó-effektust váltanak ki. A tartós, egészséges fogyás és a megfelelő testösszetétel titka ugyanis az életmód. Egy személyre szabott testsúly-csökkentő programmal ugyanis elérhetjük az ideális testsúlyt és jelentősen javíthatunk az egészségi állapotunkon is.

 


Forrás:

Your Power Med Health Center

2023. 03. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés