2024. Április 15. hétfő
Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás okai és rizikófaktorai -  Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás tünetei
A krónikus vesemedence-gyulladás nagyon leegyszerűsítve a vese hosszan tartó gyulladásos betegsége, amely sokszor a vissza-visszatérő akut gyulladás talaján alakul ki.

Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás okai és rizikófaktorai

Az akut vesemedence-gyulladás olyan súlyos és kínzó tünetekkel jár (láz, hidegrázás, erős, lüktető deréktáji fájdalom, gyakori vizelési inger, égő, csípő vizeletürítés), hogy szinte mindig orvoshoz fordulnak vele a betegek. Amennyiben pedig az akut gyulladás többször is kiújul, az krónikus vesemedence-gyulladáshoz vezethet, ami súlyosan károsíthatja a vesét.Vesemedence-gyulladás
A betegség pontosan oka még nem teljesen tisztázott, de két fő mechanizmus jöhet szóba:
• A vizeletkiválasztó rendszerben valahol egy akadály gátolja a kielégítő működést – ezek lehetnek kövek vagy valamely szerv megnagyobbodása.
• Valamilyen oknál fogva a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül.
Ezeket a mechanizmusokat alapul véve a krónikus vesemedence-gyulladásnak az alábbi gyakori okai lehetnek:

1. Vesekövek

A húgyúti kövek az esetek többségében a húgyútak kezdeti szakaszán, azaz a vesekelyhekben alakulnak ki. Amíg a kehelyben vannak, addig jellemzően nem okoznak panaszt, mert nem akadályozzák a vizelet elfolyását. Ha azonban vesekelyhekből a vesemedencébe, majd a húgyvezetékbe kerülnek, akkor típusosan az érintett oldali vesetáji görcsöket okoznak, amelyek az alhasba, lágyéktájra és nemi szervekbe is lesugározhatnak, hányinger, hányás, vizelési panaszok, sötétebb vizelet is kísérhetik. A vesekő okozta panaszok lehetnek nagyon jelentősek, de akár olyan enyhe formában is jelentkezhetnek, hogy a beteg csak azt veszi észre, hogy valami koppant a WC-ben vizelés során.

2. Vesicoureteralis reflux (VUR)

VUR-nak nevezik azt az állapotot, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszaáramlik a húgyvezetékeken keresztül. A gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részénél ez áll a háttérben, ezért, ha egy gyereknél (vagy akár felnőttnél) ki-kiújuló húgyúti fertőzés lép fel, az urológusok a VUR lehetőségét is vizsgálják. Tulajdonképpen itt arról van szó, hogy míg a szabályos hólyagműködés során a hólyagban kialakult nyomás a húgyvezeték szájadékát szelepszerűen lezárja és megakadályozva a vizelet visszaáramlását, addig, ha ez a szelep nem zár rendesen, akkor a húgyhólyagban kialakuló nyomástól függően visszafolyás (vagyis reflux) történik. A VUR lehet veleszületett és szerzett is – utóbbi akkor fordul elő, ha valami miatt tartósan megnövekszik a nyomás a hólyagban (ilyen ok lehet például a húgycsőszűkület vagy a húgyhólyag idegi szabályozásának zavara is).

3. További rizikófaktorok

Létezik egy neurogén hólyag nevű gyűjtőfogalom, amely kapcsán a húgyhólyag nem megfelelő izomszabályozása miatt lehetővé válik a vizelet visszaáramlása.
• Azoknál a nőknél, akik már szenvedtek valamilyen vesekárosodást, a terhesség alatti veseelégtelenség súlyosbíthatja az állapotot, ami krónikus vesemedence-gyulladáshoz és vesefunkció vesztéshez vezethet.
• Férfiaknál a prosztata megnagyobbodás jelenthet akadályt a hólyag kiürítésében. Ez a nyomás a hólyag falának megvastagodását is okozhatja, ami vizelet-visszaáramláshoz és a fertőzéshez is vezethet.

Ezek a krónikus vesemedence-gyulladás tünetei

A kezdeti tünetmentes időszak után a tünetek igen hasonlóak lehetnek a vesét érintő fertőzésekhez:
• vizelés közbeni égő érzés,
• vizelési nehézség,
• éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
• az érintett vese oldalán jelentkező fájdalom, esetleg hát-, vagy hasi fájdalom,
• visszatérő húgyúti fertőzések,
• bokadagadás, vizesedés,
• fáradtság,
• viszketés.
- Amíg nem okoz tünetet a vesemedence-gyulladás, az adhat okot gyanúra, ha a páciensnek volt már vesét érintő fertőzése, valamilyen vizelet elfolyási akadálya, jellemzően veseköve vagy vesicoureteralis refluxa – ismerteti dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. – A diagnózis felállítására kiterjedt laborvizsgálatokra és képalkotó eljárásokra is szükség van, amelyek alapján meg tudjuk állapítani, pontosan mi okozza a gyulladást. A diagnózis alapján megkezdődhet a kezelés, ami kövek esetében nyilvánvalóan eltávolítást jelent, más esetekben pedig leginkább gyógyszeres kezelést. Súlyos esetben, amikor a vese már erősen károsodott, rendszeres dialízisre vagy veseátültetésre is szükség lehet.


Forrás: Urológiai Központ
2023. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés