2024. Június 18. kedd
Az ökoszisztémára és az emberi szervezetre gyakorolt hatásai -  A klímaváltozás hatása a parlagfű allergiára -  Az egész vegetációs időszak alatt irtani kell -  Tartós kezeléssel a terjedő parlagfű ellen
Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.

Az ökoszisztémára és az emberi szervezetre gyakorolt hatásai

Gyakorlatilag bárhol képes megtelepedni, akár a városi környezetben beépítetlen területeken is hamar otthonra talál, a szél szárnyán pedig a virágpora több száz km-t is megtehet. A parlagfű elterjedése és invazív jellege miatt képes más növényfajokat kiszorítani és az élőhelyeket megszüntetni. A környezetre gyakorolt hatását egyre többen az egészségi állapotukon keresztül is érzékelik. A növény pollenjére érzékenyek minden évben küzdenek a parlagfű allergia tüneteivel, az ő nyári és ősz eleji hónapjaikat az orr-, szem- és torokviszketés, az orrdugulás, tüsszentés, könnyezés és az orr- és szájnyálkahártya irritációja elleni küzdelem határozza meg.

Parlagfű allergia

A klímaváltozás hatása a parlagfű allergiára

Az átlaghőmérséklet emelkedése és az időjárási változékonyság növekedése hatással van a növények virágzására, a pollenkoncentrációra és az allergiás megbetegedések előfordulására. A klímaváltozás hatására a parlagfű növekedési időszaka hosszabbodik, a növények virágzása korábban kezdődik és tovább tart, ami nagyobb mennyiségű pollen termelődéséhez vezet. Az emelkedő hőmérséklet és a szárazság hatására ugyanis a parlagfű egyre nagyobb területen képes elterjedni, és nagyobb mennyiségű pollen termelődik. Emiatt az allergiás tünetek előfordulása is súlyosabb lehet, mivel a pollenkoncentráció és az allergén hatás egyaránt erősebb. Emellett az időjárási szélsőségek, mint például a hirtelen hőmérsékletváltozások, a szárazság vagy az esős időszakok szintén hatással lehetnek a parlagfű pollenkoncentrációjára és allergizáló hatására.

 

Több kutatás is kimutatta, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja és az allergiás tünetek előfordulása növekszik a klímaváltozás hatására. Szimulációk szerint 2041-2060-ra Európában 33 millióról 77 millió emberre növekszik a parlagfűre érzékenyek száma. Összességében tehát elmondható, hogy a klímaváltozás hatása egyre jelentősebbé válik a parlagfű allergiára, és az előrejelzések szerint a jövőben tovább növekedhet az allergiás megbetegedések előfordulása a parlagfű allergia miatt.

Az egész vegetációs időszak alatt irtani kell

A törvény előírja, hogy a parlagfűvel fertőzött terület tulajdonosának, használójának, birtokosának, illetve kezelőjének kötelessége az irtás elvégzése. Az irtásnak a parlagfű virágzása előtt kell megtörténnie, és az irtás után a területet rendszeresen kell gondozni annak érdekében, hogy a növény ne terjedjen tovább. 2019 óta változott a jogszabály, a földtulajdonosok kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. Aki elmulasztja a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, azzal szemben növényvédelmi bírságot kell kiszabni.

Tartós kezeléssel a terjedő parlagfű ellen

A parlagfű irtása mellett fontos, hogy az allergiás tüneteket kezeljük, hogy az újabb allergiákat és a gyakori szövődményként kialakuló asztmát megelőzzük. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is a parlagfű allergia ellen, az allergén immunterápia. Ezt azonban a parlagfű pollenek megjelenése előtt meg kell kezdeni, ebben az évben június elejéig van rá lehetőség.

 

Az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, a hatóanyagok innen szívódnak fel. A minimum 3 éven át tartó kezelés alatt a szervezet megtanulja tolerálni a korábban panaszokat okozó allergént, az allergiás tünetek így nem jelentkeznek majd.

 


Forrás: Allergiaközpont
2023. 07. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés