2021. Július 31. szombat
A főleg krónikus fájdalmak és drogfüggőség kezelésére használt metadon még normál terápiás adagokban is növelheti a hirtelen szívhalál kialakulásának esélyét – jelent meg nemrég az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem tanulmányában.

A tanulmány elkészítése során a kutatók a portlandi régióban 2002 és 2006 között hirtelen szívhalálban elhunyt betegeinek aktáit vizsgálták meg és vetették össze. Az eredményeket a The American Journal of Medicine című lap januári számában hozták nyilvánosságra.

metadon hirtelen szívhalál

A vizsgálatok szerint a régióban a vizsgált időszakban 22 olyan eset történt, amikor minden előzetes jel, vagy ismert kardiovaszkuláris megbetegedés nélkül hirtelen szívhalál következett be. Ezekben az esetekben a toxikológiai vizsgálatok során metadont is találtak az elhunytak szervezetében (1 milligrammot, vagy annál is kevesebbet, tehát normál, terápiás adagot).

„A vizsgálat eredményei szerint bizonyosan van összefüggés a metadon és a hirtelen szívhalál előfordulása között” – nyilatkozta Dr. Sumeet Chugh, az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem kardiológiai osztályának igazgatója, a mostani kutatás vezetője.

A kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy a metadon megnöveli egy nagyon ritka kamrai ritmuszavar, az ún. torsade de pointes kialakulásának esélyét, ami pedig egészségügyi beavatkozás nélkül azonnali szívleálláshoz és halálhoz vezet. Emellett lehetséges az is, hogy a metadon alvás közbeni légzési nehézségeket is okoz, előző kutatások kimutatták ugyanis, hogy az anyag gyakran idéz elő alvászavarokat és légzési apnoét.

A most vizsgált csoport tagjai közül tizenkettőnél drogfüggőség miatt alkalmazták a metadont, háromnál krónikus fájdalmak miatt, négynél pedig ismeretlen okból. Az átlagéletkor 37 év volt, a betegek 67 százaléka férfiak közül került ki.

A metadont, amely egy szintetikus opiát, elsősorban drogfüggőség kezelésében alkalmazzák, de a rákbetegek krónikus fájdalmainak csökkentésében is kiváló eredményeket érnek el vele, hiszen olcsó, gyorsan hat és hatása tartós.

„Nem hiszem, hogy a metadon alkalmazását fel kéne függeszteni, hiszen a szer igen hatékony és elterjedt. Azonban annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak többé elő, a szer terápiás alkalmazása előtt és közben folyamatos ellenőrzésre van szükség. Így például EKG- és alvásvizsgálatokra, amelyekkel ki lehetne szűrni a hirtelen szívhalál és a légzési elégtelenség első jeleit, és megakadályozni a nagyobb problémákat” – nyilatkozta a kutatást vezető szakember.


Forrás: Medipress
2008. 01. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés