2024. Június 24. hétfő
A nők a hónap "nehéz" periódusa előtti másfél hétben ötletszerű vásárolgatásba kezdenek, ezzel védekezve a hormonális változások okozta depresszió ellen – állítják brit kutatók.

Karen Pine, a Hertfordshire-i Egyetem professzora munkatársaival 443 nőt faggatott ki vásárlási szokásairól. A megkérdezettek közül 153-an a menstruációs ciklus későbbi fázisában voltak, mint a többi válaszadó, s mint kiderült, kevésbé voltak képesek kontrollálni vásárlásaikat – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

menzesz, vásárlás

„Közvetlenül a menzesz előtt a nők kevésbé tudtak úrrá lenni költekezési hajlamaikon, s ezek a vásárlások sokkal ötletszerűbbek és sokkal nagyobb összegűek voltak, mint a hónap többi részén” – emelte ki Karen Pine. Magyarázata szerint ez a költekezés válaszreakció lehet a nők felfokozott érzelmeire. „Agyonhajszoltnak vagy depressziósnak érzik magukat, s a jelek szerint azért indulnak el vásárolgatni, hogy felvidítsák valamivel magukat, lecsillapítsák érzelmeiket.”

Mint kifejtette, a shoppingolás a túláradó érzelmek kontrollálásának társadalmilag elfogadott módja, nem úgy, mint az alkoholizálás vagy drogozás. „Amennyiben a nőket aggasztják költekezési szokásaik, messze el kell kerülniük az üzleteket a menstruációs ciklus végén” – hangsúlyozta Karen Pine.

A Hertfordshire-i Egyetem kutatói vizsgálataikról a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján számolnak be.


Forrás: MTI
2009. 03. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés