2024. Június 15. szombat
Új, hatékonyabb módszer a hűtésre -  A petefészek is lefagyasztható
A meddőség kezelésében egyre nagyobb jelentősége van a mélyfagyasztásnak, amellyel ivarsejteket, embriókat és petefészekszövetet tárolnak úgy, hogy hosszú időn keresztül megőrizzék az életképességüket. A klinikai embriológusok Budapesten megrendezett világkongresszusán a témában elért új tudományos eredményeket tekintették át a szakemberek – közölte az MTI-vel Fancsovits Péter, a kongresszus elnöke.

Amint a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika embriológiai laboratóriumának vezetője elmondta, e módszerekkel lehetőség nyílik arra, hogy az ivarsejteket és embriókat rendkívül alacsony hőmérsékleten, mínusz 196 Celsius fokon, folyékony nitrogénben tárolják, így azok felhasználhatók egy későbbi időpontban elvégzett beavatkozáshoz.

mélyfagyasztás, meddőség

A konferencia témái közül kiemelte, hogy a petesejtek fagyasztására egyre nagyobb igény jelentkezik a meddőség kezelésében. „A módszerről sokáig mondtuk, hogy kísérleti stádiumban van. Eredményessége messze elmaradt attól, hogy a mindennapi gyakorlatban is bevezessék. A kongresszuson elhangzott előadások igazolták, hogy a petesejt fagyasztás hatékonysága nagyon sokat javult az elmúlt években” – mutatott rá.

A petesejt fagyasztására akkor kerül sor, ha a petesejtnyerés idejében nincs lehetőség megtermékenyítésükre. Ma már szerte a világon több intézetben rutin eljárásként alkalmazzák. Több országban a petesejtfagyasztás bevezetése nyitotta meg a lehetőséget a donor petesejtek nagyobb arányú felajánlására.

Új, hatékonyabb módszer a hűtésre

Az ivarsejteket és az embriókat hosszú időn keresztül úgynevezett programozott, lassú hűtéssel fagyasztották le, aminek lényege, hogy rendkívül lassan történik, és a sejtek víztartalmának nagy része a sejten kívüli térbe távozik. Így a sejtben nem képződnek olyan jégkristályok, amelyek károsíthatnák szerkezetét.

Úgy tűnik, hogy ezt a módszert egy hatékonyabb eljárás, a vitrifikáció váltja fel, amelynek lényege, hogy annyira gyorsan hűtik le a sejteket, hogy azok víztartalmának nincs ideje jégkristályokká alakulni – magyarázta a kutató, hozzáfűzve: az eddigi eredmények azt igazolják, hogy főleg petesejtek és embriók fagyasztása esetében a vitrifikáció módszerét alkalmazva jobb eredményeket lehet elérni, mint a hagyományos fagyasztással.

A petefészek is lefagyasztható

Új és reményteli módszer a petefészek szöveteinek fagyasztása. A laborvezető közlése szerint a fiatal nők daganatos betegségének gyógyításakor alkalmazott sugárkezelés vagy kemoterápia károsíthatja a petefészek működését. Ezeknek a pácienseknek nagyon kevés esélyük marad arra, hogy gyermeket vállaljanak, az ő esetükben alkalmazható a petefészek szöveteinek fagyasztása és átültetése.

A módszer lényege, hogy a károsító beavatkozás előtt a petefészekből szövetmintákat vesznek ki, azokat lefagyasztják, majd egy későbbi időpontban, a felolvasztást követően ezeket a szövetmintákat visszaültetik a női szervezetbe. A visszaültetett szövetek újra működni kezdenek, így lehetőség nyílik arra, hogy megtermékenyítésre alkalmas petesejtek termelődjenek bennük. A módszer sok, daganatos betegségben szenvedő nő számára adhat reményt a gyógyulása utáni gyermekvállalásra – hangsúlyozta Fancsovits. Mint hozzátette, a világon eddig nyolc olyan gyermek születéséről számoltak be, aki petefészekszövet-átültetést követően fogant.

„A módszer tehát még kísérleti stádiumban van, de lehet számítani rá, hogy a következő években egyre szélesebb körben alkalmazzák majd” – véli a kutató.


Forrás: MTI
2010. 05. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés