2024. Június 25. kedd
Ritkábban lesznek depressziósak azok az emberek, akik mediterrán stílusú étrenden élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, halat fogyasztanak – figyelték meg spanyol kutatók. A jelenség oka nem tisztázott.

A kutatók 11 ezer ember étkezési szokásainak tanulmányozása után megállapították, hogy a mediterrán stílusú étrendhez legközelebb álló diétán élő emberek esetében 30 százalékkal kisebb a depresszió kockázata, mint azoknál, akik leginkább eltérnek étrendjükben ettől az összeállítástól.

mediterrán, étrend, depresszió

Almudena Sanchez-Villegas és kollégái arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, hogy mi okozhatja ezt az eltérést. Feltételezésük szerint az étrend egyes elemei javítják az erek állapotát, csökkentik a gyulladásokat, kijavítják a sejtkárosodásokat; mindez csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét.

Mindez további elemmel bővíti a mediterrán diétának nevezett étrend eddig is ismert egészségügyi előnyeit, amelyek közt szerepel az elhízás, a cukorbetegség, az asztma és a rák kisebb kockázata.

A spanyol kutatók szerint az optimális étrend inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint telítetteket, kevés benne a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt alkoholbevitellel jár.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés