2024. Július 21. vasárnap
Egy tanulmány szerint a májzsugor okozta fokozott gyulladás neurológiai és kognitív rendellenességek, valamint szívritmuszavar kialakulásához vezethet a betegségben szenvedőknél.

A májzsugor gyakran az alkoholizmus vagy a hepatitisz C következtében alakul ki. A betegség olyankor jelentkezik, amikor a máj károsodik, és nem képes megfelelően kiszűrni a méreganyagokat.

májzsugor, szívritmuszavar, enkefalopátia

A betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak szívritmuszavart és egy máj eredetű enkefalopátia nevű rendellenességet, amely akkor alakul ki, amikor egyre több kiszűretlen méreganyag jut az agyba. A máj eredetű enkefalopátia a fizikai és a mentális teljesítőképességet is befolyásolja.

A University College London orvosi kara és a Royal Free kórház közös kutatócsoportja szerint mind a három betegség a fokozott szisztémás gyulladással áll összefüggésben. Májzsugorban szenvedő betegek vizsgálata során a kutatócsoport szoros kapcsolatot mutatott ki a szívritmuszavar és a máj eredetű enkefalopátia között. A beteg gyulladásos citokin szintje (ezek a molekulák indítják be a szervezet gyulladásra adott válaszát) nőtt, miközben a kognitív romlás súlyosbodott és a szívritmus-variabilitás csökkent.


Forrás: Medipress
2009. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés