2022. Október 01. szombat
Már a 30 hetes magzat is legalább tíz percig emlékszik történtekre – derült ki holland kutatók tanulmányából. Ezek szerint az ember rövidtávú memóriája már az anyaméhben kifejlődik.

Jan G. Nijhuis, a maastrichti egyetem kutatója és kollégái egészséges terhes nők magzatainak emlékezőképességét vizsgálták meg. Ebben a habituáció segítette őket, ami a tanulás legegyszerűbb formája. Lényege, hogy a minket érő, számunkra közömbös ingerekhez egy idő után hozzászokunk, és figyelmen kívül hagyjuk őket.

magzat, rövid távú emlékezet

A kutatók 30-38 hetes magzatokat vizsgáltak: az anya hasán keresztül félpercenként „vibroakusztikus” ingernek – hangnak és rezgésnek – tették ki őket, reakcióikat pedig ultrahang segítségével követték nyomon. Ha a magzat egy idő után már nem reagált az ingerre, az azt jelentette, hogy hozzászokott, vagyis „biztonságosnak” ítélte.

Az eredmények szerint a 30 hetes magzatok rövid távú memóriája már tíz percre kiterjed, a 34 hetesek pedig még négy hét elteltével is emlékeznek a velük történtekre.

Az eredmények hasznosnak bizonyulhatnak a magzatok agyi fejlődésének jobb megértésében, ami segíthet a zavarok korai felismerésében – írják a kutatók a Child Development című folyóiratban.


Forrás: MTI/Vital
2009. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés