2022. Június 26. vasárnap
A kényelem és a divat közötti őrlődés véget érhet azon nők számára, akik szeretik a magas sarkú cipőket, de szenvednek viselésük következményeitől. Egy tervező szakos diák a jelenlegi cipősarkaktól teljesen eltérő koncepciót dolgozott ki.

Aimie Whiting, az új-zélandi Massey Egyetem design szakos hallgatója szerint a divatnak nem szabadna fájnia, és mivel ő maga is szereti a magas sarkú cipőket, megpróbált olyan megoldást találni, amivel kényelmesebbé teheti őket.

magas sarkú cipő

Olyan cipőt tervezett, melynek kb. 7,5 cm-es, poliuretánból készült sarka viselés közben összenyomódik, így szabadítva meg a fáradt lábakat a nyomástól és a feszüléstől. A cipőben a sarok- és a lábközépcsontra eső részen műanyag párnák találhatók, melyek squashlabdához hasonlóan a talp nyomás alatt összenyomódnak majd újra visszanyerik alakjukat. Ugyanilyen műanyag található a cipősarok kemény, külső rétegében is, így a cipő egész alapja kissé meghajlik viselés közben.

Az utóbbi években ugyan piacra kerültek a cipők kényelmét szolgáló termékek, például zselés cipőbetétek, de Whiting szerint a cipők kiképzése évtizedek óta változatlan, a sarkak például gyakorlatilag olyanok, mintha egy kemény fadarabon járnánk. A magas sarkú cipő viselése bőrkeményedést, bütyköt, körömbenövést, krónikus fájdalmakat okozhat.

A „24 órán át hordható magas sarkú” cipőnek egyelőre csak a prototípusa létezik, de Whiting reméli, hogy a tervet értékesíteni tudja, és a kényelmes cipő tömeggyártásra kerül majd.


Forrás: Medipress
2008. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés