2021. Október 25. hétfő
A macskaszőr-allergiában szenvedők megpróbáltatásainak véget vethet egy új oltás, amely képes megelőzni a vörös, égő szemek és a kellemetlen légúti panaszok kialakulását.

A brit Benchmark cég a HypoPet svéd vállalattal közösen jelentette be az új vakcina kifejlesztését. A Benchmark honlapján található beszámoló alapján a forradalmi hatóanyag semlegesíteni fogja a „Fel d 1” fehérjét, amely a macskaszőr-allergia megjelenéséért felel az embereknél. A HypoPet hozzátette, hogy ez a protein az állatok vizeletében és nyálában található meg, ám a nyelvvel történő tisztálkodás során a szőrük is allergénhordozóvá válik.

A macskaszőr-allergia a leggyakoribb az állatokra irányuló allergiás reakciók közül, és kétszer akkora számban fordul elő, mint a kutyaszőr-allergia. A Benchmark becslései szerint a világ népességének tizedét érintheti. A kezelési lehetőségek egyelőre igencsak korlátozottak. Az orvosi irányelvek szerint antihisztaminokat, leukotrién-módosítókat vagy kortikoszteroidokat szoktak ajánlani a betegeknek, illetve az injekciók mellett orrcseppek és –spray-k állnak rendelkezésre. A legtöbbek számára a cicák elkerülése jelenti az egyetlen opciót a tünetek mérséklésére. Az új vakcina piaci értéke összesen akár 99 milliárd forintnak megfelelő összeg is lehet a gyártók szerint.

Addig is, amíg megjelenik, a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

– a macska távoltartása a hálószobától,

– antiallergén matrac és ágynemű használata,

– az ágyneműhuzatok magas hőfokon történő mosása,

– alapos kézmosás macskasimogatás után,

– padlószőnyeg helyett járólap vagy parketta,

-a szőnyegek rendszeres gőztisztítása.


Forrás: Medipress
2014. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés