2022. Október 01. szombat
Az akupunktúra a leragasztott szemüveglencse alternatívája lehet az amblyopia, közkeletű nevén a „lusta szem” kezelésében az érintett gyerekeknél – állapították meg amerikai és kínai kutatók kis létszámú tanulmányukban.

A lusta szem állapotában a gyerek egyik szemét nem vagy csak kevéssé használja, ezért annál tompa látás alakul ki. Általában leragasztják az erősebbik, jobban látó szemet, hogy a „lustább” szemet is munkára késztessék.

lusta szem, akupunktúra

Robert Ritch New York-i szemész kínai kollégáival azonban úgy találta, hogy akupunktúra segítségével is hasonló látásjavulást lehet elérni, mint a szemüveg lencséjének leragasztásával. A szakemberek az Archives of Opthalmology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban 88 amblyopiás kínai gyereket vizsgáltak. A 7-től 12 éves résztvevők valamennyien már legalább 16 hete szemüveget viseltek. Közülük véletlenszerűen választották ki azokat, akik naponta két órán át tapaszt kaptak a jobban látó szemük fölé, illetve azokat, akiket hetente ötször akupunktúrával kezeltek. Az akupunktúrás tűket a kínai medicina szerint a test látással kapcsolatba hozható pontjain helyezték el.

A 25 héten át tartó vizsgálat végére a leragasztott lencséjű szemüveget viselő gyerekek 67 százalékánál, míg az akupunktúrával kezelt gyerekek 76 százalékánál javult legalább két sornyit a gyengébb szem látása a látásvizsgáló táblán. Az utóbbi csoportba tartozók 42 százaléka teljesen túljutott az amblyopián, míg a tapaszos szemüveget viselő gyerekeknek csak 17 százaléka – állítják a tanulmány szerzői.

Egyes szkeptikus szakértők azonban rámutatnak a tanulmány kis méretére, valamint arra, hogy nem volt benne kezeletlen kontrollcsoport, így nem lehet megállapítani, mennyit javult volna pusztán a szemüvegviseléstől vagy a napi gyakorlatoktól a gyerekek szeme.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés