2021. Május 17. hétfő

A hónap témája: a lézeres szemműtét

lézer

A lézeres látáskorrekció előnyeit egyre többen ismerik fel: rövid idő alatt, gyakorlatilag fájdalommentesen, kórházi tartózkodás nélkül javíthatják látásukat, szabadulhatnak meg akár sokdioptriás szemüvegeiktől is. Mielőtt azonban a beavatkozás mellett döntene, természetesen meg kell ismernie a műtét esetleges kockázatait is.


BŐVEBBEN


lézer

A legmodernebb technikák mintegy felgyorsították az időt: így lehetséges, hogy a lézeres látásjavításban egy negyedszázad alatt is elképesztő, történelmi jelentőségű fejlődés zajlott le.


BŐVEBBEN


szemegészség

A családi fényképalbumokba a nagyszülők már többnyire szemüvegesen kerülnek bele – az idősotthonokban, a hetvenen felüliek esetében pedig már a kézinagyító használata is mindennapos olvasáshoz, kézimunkázáshoz. Az időskori látásromlás bekövetkezte azonban nem törvényszerű, az ezt okozó szembetegségek részben megelőzhetők. Mit tehet szeme egészségének megőrzéséért?


BŐVEBBEN


szürke

Az idősek leggyakoribb szemproblémáinak egyike a szürkehályog, a katarakta. Megelőzni vagy gyógyszerrel kezelni nem lehet, gyógyítása műtéti úton történik. Szerencsére a technikai fejlődés mára rutineljárássá tette a beavatkozást, amely legtöbbször ambulánsan elvégezhető és még egy órát sem vesz igénybe.


BŐVEBBEN


szürkehályog

A teljes látásvesztés egyik leggyakoribb oka a veleszületett vagy szerzett szürkehályog, a szemlencse elhomályosodása (cataracta). A folyamat során a beteg szemlencséje elhomályosodik, elszürkül, a látása pedig egyre bizonytalanabbá válik, gyengül, mintha vízfüggönyön nézne keresztül (ezért kapta a betegség a tudományos nevét, a „vízesés” jelentésű, görög eredetű cataracta szóból).


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés