2024. Április 16. kedd
Hatékonyan csökkentheti a szorongást fogászati kezelések előtt álló betegek esetében a levendulaillat – állítják brit kutatók.

Sok beteg azért nem megy el szájsebészeti beavatkozásokra, mert fél a fogorvostól, ez azonban súlyosan befolyásolhatja egészségi állapotukat. A szorongás ráadásul nemcsak a betegeknek jelent stresszt, hanem a fogorvosnak és munkatársainak is: mivel fokozott nyomás alatt dolgoznak, csökkenhet a teljesítményük, és megnyúlhat a kezelés időtartama is. Emiatt nagyon fontos a szorongás csökkentése – magyarázta Metaxia Kritsidima, a Londoni Kings College kutatója a Bath-i Egyetemen szeptemberben tartott pszichológiai kongresszuson.

levendula, levendulaillat, szorongás, fogorvos

A kutató és munkatársai vizsgálatuk során 340 felnőtt beteg szorongásszintjét mérték a megbeszélt fogászati kezelés előtti várakozás során. A betegek közül néhányan levendulával illatosított váróteremben várakoztak a kezelésre, a többiek „szagtalan” helyiségben.

A levendulaillatú váróteremben ülők kevesebb szorongásról számoltak be, mint a kontrollcsoport tagjai – a hatás a fogászati kezelés jellegétől (rutin ellenőrzés, fúrás stb.) függetlenül fennállt. A jövőbeni fogászati beavatkozásokkal kapcsolatos szorongásokra azonban nem volt hatással a levendula.

Kritsidima szerint érdemes tehát a levendulát szorongáscsökkentőként alkalmazni az orvosi várótermekben.

 


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés